DeDrontenaar.nl

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente Dronten steekt ruim 24 miljoen euro in ingrijpende verbouwing gemeentehuis

Gemeente Dronten steekt ruim 24 miljoen euro in ingrijpende verbouwing gemeentehuis
Gemeentehuis Dronten
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN – Als het aan het college van B en W ligt, steekt de gemeente Dronten 24 miljoen euro in een ingrijpende verbouwing van het gemeentehuis. De gemeenteraad bespreekt het voorstel op 29 november. Het college stelt voor om in de zomer van 2019 te beginnen met de renovatie. De werkzaamheden duren ongeveer een jaar.

Het gemeentehuis is in 1982 in gebruik genomen en is volgens wethouder Jaap Oosterveld (ChristenUnie) toe aan een opknapbeurt: „Want de gemeente Dronten wil een goede werkgever zijn met een prettig werkklimaat.”

Middenin de samenleving

Over hoe het gemeentehuis er uit moet komen te zien schrijft de gemeente: „Open, transparant en duurzaam, een huis dat middenin de samenleving staat en toegankelijk is voor iedereen.” De gemeente spreekt over een ‘huis van de samenleving’.

De verbouwing en herinrichting van het gebouw gaat circa 20,7 miljoen euro kosten. Daar komt ongeveer 4 miljoen euro bij voor tijdelijke maatregelen zoals verhuizing en het huren van ruimte. De gemeente denkt voor de tussentijd aan huisvesting in panden in het centrum of zogenaamde ‘port-a-cabins’.

Verkiezingsbeloften

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 reageerden de politieke partijen op de volgende stelling: Het gemeentehuis in Dronten is toe aan een ingrijpende verbouwing.

D66 – helemaal eens

Het gemeentehuis is in 1982 in gebruik genomen en voldoet al lang niet meer aan de eisen van duurzaamheid. Het klimaat, energieverbruik en luchtkwaliteit zijn onder niveau. Ook zou het gemeentehuis meer een Huis van de gemeente moeten worden.

Leefbaar Dronten – helemaal eens

Dit klopt helemaal, Leefbaar Dronten sluit zich hier helemaal bij aan.

CDA – eens

Als werkplek voor ambtenaren en huis van de gemeente voldoet het gemeentehuis niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. Als gemeentelijk monument zitten er haken en ogen aan een verbouwing: het CDA wacht met belangstelling het onderzoek af.

ChristenUnie – eens

Het huidige gemeentehuis voldoet niet goed aan de eisen die nu aan goede werkplekken gesteld mogen worden.

GroenLinks – eens

Het gemeentehuis is gedateerd en de werkomstandigheden zijn niet meer van deze tijd. Een grondige renovatie kan deze problemen oplossen en flinke slagen in duurzaamheid maken.

PvdA – neutraal

Het gemeentehuis moet intern en extern zo aangepast worden dat het een praktisch gebouw is waar goed gewerkt kan worden. Het moet een uitnodigende en open uitstraling hebben.

SP – neutraal

Het gemeentehuis is functioneel inderdaad toe aan opknappen. Maar dit moet geen prestigeproject worden.

VVD – oneens

De gemeente heeft betrokken ambtenaren nodig, die goed werk leveren. Die ook kunnen en willen meedenken met vragen vanuit inwoners en bedrijven. Zij verdienen een goede werkplek. Dit moet geregeld worden, maar ingrijpend verbouwen is geen doel.

Verbouwing gemeentehuis