DeDrontenaar.nl

Woensdag, 15 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente Dronten schaft hondenbelasting af en verlaagt afvalstoffenheffing

Gemeente Dronten schaft hondenbelasting af en verlaagt afvalstoffenheffing
Ondergrondse container voor restafval.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het zuinige beleid van wethouder Ton van Amerongen - zelf noemt de gemeente Dronten het een ‘gedegen koers’ - leidt het komende jaar tot twee meevallers voor de inwoners. Als het aan B en W ligt, wordt de hondenbelasting in 2019 daadwerkelijk afgeschaft en gaat de afvalstoffenheffing met 15 euro per perceel naar beneden.

Tegenover deze twee meevallers voor de inwoners staat wel dat alle overige heffingen en belastingen met 1,6% omhoog gaan. „Dit is gelijk aan het inflatiepercentage”, aldus het gemeentebestuur.

Hondenbelasting

De gemeenteraad nam in juli een motie aan om de hondenbelasting af te schaffen. Naast SP, VVD en D66 bleken opeens ook de fracties van ChristenUnie en Leefbaar Dronten vóór afschaffing te zijn.

Voor de VVD was die afschaffing een belangrijke verkiezingsbelofte. ChristenUnie en Leefbaar Dronten gaven in de gemeenteraad geen toelichting op hun gewijzigde koers, maar het had er ongetwijfeld mee te maken dat ze sinds mei samen met de VVD het college van B en W vormen.

VVD-wethouder Ton van Amerongen presenteerde vanmorgen zijn begroting voor 2019. Voor dit jaar staat er aan de inkomstenkant nog 285.000 euro aan hondenbelasting op de begroting. Voor volgend jaar constateert de wethouder dat er ruimte is om deze belasting inderdaad af te schaffen.

Afvalstoffenheffing

Op de afvalstoffenheffing wordt in 2019 een korting toegepast. Het gaat om 15 euro per perceel. De gemeente Dronten heeft bepaald dat er 1 miljoen euro in het potje voor afvalverwerking moet zitten. De afgelopen periode is dat bedrag gegroeid naar ongeveer 1,6 miljoen euro.

„Dat biedt dus voldoende ruimte om deze korting toe te passen”, zegt de wethouder. Eerlijkheidshalve voegt hij eraan toe dat de inwoners dit zelf hebben opgehoest: „In feite betalen we terug wat er te veel is betaald.”

Ondergrondse containers

Van Amerongen hoopt dat de afvalstoffenheffing de komende jaren verder naar beneden kan. Zeker weten doet hij dat nog niet, omdat nog niet bekend is wat de financiële effecten zijn van de ondergrondse containers voor restafval.

Ook is onzeker voor hoeveel geld de gemeente het gescheiden afval in de toekomst kan verkopen. Verder is de wethouder bang dat het Rijk belastingen gaat heffen over gescheiden afval.

Belangrijk is volgens de VVD-wethouder wel dat de inwoners hun afval scheiden: „We zijn in Dronten goed bezig met afvalscheiding, maar we willen met de ondergrondse containers een nòg hoger scheidingspercentage realiseren.”

Hondenbelasting en restafval