DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 6 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente Dronten past systeem huishoudelijke hulp niet aan: „Wij gaan al uit van maatwerk”

Gemeente Dronten past systeem huishoudelijke hulp niet aan: „Wij gaan al uit van maatwerk”
De fractie van de SP in de gemeenteraad.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Voor de tweede keer vangt de fractie van de SP bot bij wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) als het gaat om het systeem van huishoudelijke hulp. De wethouder ziet in een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep geen aanleiding om iets te veranderen.

De gemeente Dronten gaat bij huishoudelijke hulp niet uit van een vast aantal uren per cliënt, maar streeft naar een ‘schoon en leefbaar huis’. Over die manier van werken zijn dit jaar twee gerechtelijke uitspraken geweest.

Eerst werd de gemeente Dronten in mei op de vingers getikt door de rechtbank in Lelystad. Vorige maand sprak de Centrale Raad van Beroep zich uit over een zaak in de gemeente Steenbergen. Deze gemeente moet het aantal uren huishoudelijke ondersteuning gaan benoemen, omdat er geen objectieve criteria werden gehanteerd.

Objectieve criteria

Naar aanleiding van die zaak in Steenbergen heeft de fractie van de SP vragen gesteld aan wethouder Van Bergen. Die houdt echter voet bij stuk en stelt dat er in de gemeente Dronten wèl objectieve criteria worden gehanteerd.

Over de afspraken die er met inwoners worden gemaakt, kan volgens B en W geen misverstand bestaan. Zijn de bewoners het er niet mee eens, dan kunnen ze bezwaar maken: „En het aantal bezwaren is sinds 2016 gering en neemt af.”

B en W stellen daarom dat de ‘zaak Steenbergen’ geen gevolgen heeft voor Dronten. „Wij gaan al uit van maatwerk”, schrijft het college, „In ons beleid staat onze inwoner centraal.”

Aanscherpen

Het gemeentebestuur kondigt wel aan dat de werkwijze volgend jaar wordt aangescherpt. Verder is de gemeente in afwachting van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep over een vergelijkbare zaak. Aan de hand van die uitspraak wordt het beleid binnenkort nogmaals onder de loep gehouden.