DeDrontenaar.nl

Zondag, 9 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente Dronten moet Lowlands-vergunning beter onderbouwen

Redactie: M.H.

UTRECHT – De gemeente Dronten moet opnieuw kijken naar de omgevingsvergunning die aan Walibi is verleend. Dat oordeelt de rechtbank Midden-Nederland. Het attractiepark in Biddinghuizen vroeg een nieuwe vergunning aan die de mogelijkheden voor de festivals Lowlands en Defqon.1 verruimt. Een bungalowpark in de buurt is bang voor meer geluidsoverlast en ging daarom in beroep. Ook de gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek waren het niet eens met de vergunning.

De omgevingsvergunning maakt het mogelijk om het avondprogramma van Lowlands op vrijdag- en zaterdagavond te verlengen van elf uur tot één uur. Hiermee kan het festival grotere hoofdacts aan zich binden. Door de nieuwe vergunning zijn er ook meer mogelijkheden voor dancefestival Defqon.1. Dat zou nu drie dagen mogen duren, in plaats van twee.

Geluidsoverlast

Het bungalowpark in Biddinghuizen, dat op ongeveer een kilometer van het evenemententerrein ligt, vreest een aanzienlijke toename van geluidsoverlast. De gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek zijn bang dat ook aan de overkant van het Veluwemeer de geluidsoverlast voor hun inwoners flink toeneemt.

Hoewel het geluid van de festivals in ieder geval te horen is in Nunspeet en Elburg (zie video), hebben de drie buurgemeenten niet goed duidelijk gemaakt dat er op hun grondgebied ook gevolgen zijn voor de ruimtelijke ordening. De gemeenten hadden inzichtelijk moeten maken welke bestaande functies of toekomstige ontwikkelingen door het geluid vanuit Walibi worden belemmerd.

Enkel het argument dat in de gemeenten klachten binnenkomen over geluidsoverlast is onvoldoende. De zaak van de drie gemeenten is daarom niet inhoudelijk behandeld. Dat geldt ook voor de beroepszaak van een man uit Elburg, die op ruim 6 kilometer afstand van het evenemententerrein woont.

Bestuurlijke afweging

De zaak van het bungalowpark is wel inhoudelijk beoordeeld. De rechtbank vindt dat de gemeente Dronten de belangen van het bungalowpark onvoldoende heeft meegewogen. De wens van Walibi om tijdens Lowlands op twee avonden langer door te mogen gaan, staat tegenover het belang dat het bungalowpark heeft bij rustige avonden. Voor zorgvuldige besluitvorming had de gemeente daarover een bestuurlijke afweging moeten maken. De gemeente krijgt nu de kans dat binnen vier weken alsnog te doen.

De extra dag voor Defqon.1 is volgens de bestuursrechter wèl voldoende gemotiveerd. Als Defqon.1 een dag langer duurt, betekent dit namelijk dat er op grond van de vergunning een dag minder is voor een ander luidruchtig evenement.

Voor nu is het niet nodig om de vergunning voor de evenementen te schorsen. Door de coronamaatregelen gaan Lowlands en Defqon.1 dit jaar namelijk niet door. Daarom kan ruim voor de start van het festivalseizoen 2021 een einduitspraak worden gedaan in de zaak van het bungalowpark.