DeDrontenaar.nl

Donderdag, 16 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

D66: Kosten van jeugdhulp wordt een hoofdpijndossier in Dronten

D66: Kosten van jeugdhulp wordt een hoofdpijndossier in Dronten
Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten)
Foto: © Eelco Lindhout
Redactie: M.H.

DRONTEN - De kosten van de jeugdhulp rijzen de pan uit. De gemeente Dronten heeft volgend jaar naar verwachting een tekort van anderhalf miljoen euro. „Dit wordt een hoofdpijndossier”, vindt Leendert Molendijk (D66).

Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) zei in een reactie dat de jeugdhulp de gemeente inderdaad financiële zorgen baart. Dronten ondervindt de gevolgen van de bezuinigingen door de rijksoverheid. Dat geldt echter ook voor heel veel andere gemeenten.

Veel kinderen buitenshuis

Een specifiek probleem in Dronten is de zogenaamde ‘residentiële jeugdhulp’, waarbij kinderen en jongeren dag en nacht buiten hun eigen omgeving verblijven. Hier maken in Dronten meer kinderen gebruik van dan elders. „Dat is een onderwerp van nadere analyse”, zegt de wethouder.

Hij voegt eraan toe dat de gemeente er niet onderuit kan: „Als bepaald is dat deze vorm van jeugdhulp nodig is, dan is de gemeente verplicht deze hulp ook in te zetten.”

Goed werk verricht

Ondanks de zorgen over de financiën is er ook optimisme bij de wethouder: „Als gaat om uitvoering en hoe het georganiseerd is, is het college uitermate content met de wijze hoe het gaat. We zitten dicht op de problematiek en er wordt goed werk verricht.”