DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 2 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

CDA wil eerst geen hek en later toch een hek rond schoolpleinen

CDA wil eerst geen hek en later toch een hek rond schoolpleinen
Koen Tietema (CDA)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Er komt een 2 meter hoog hek rondom delen van de schoolpleinen van de Zonnewijzer en het Kompas. De tegenstanders van het hek hoopten dat het niet zover zou komen, toen Koen Tietema namens de grootste fractie voorstelde om realisatie uit te stellen. De raad had de CDA'er echter verkeerd begrepen. ,,Wij willen een hek!’’, riep Tietema later op de avond luid en duidelijk.

,,Ik schrik hier oprecht van’’, zei Suzanne Stoop (PvdA) over het twee meter hoge hek. Wethouder Ton van Amerongen erkende dat het “een draconische maatregel” is. De problemen met hangjongeren zijn volgens de wethouder echter zó groot, dat een andere oplossing niet mogelijk is.

Andere maatregelen

Vrijwel alle partijen waren het erover eens dat het probleem van de hangjongeren met alleen een hek niet opgelost wordt. CDA’er Koen Tietema hield een dusdanig warm pleidooi voor andere maatregelen, dat zelfs zijn partijgenoten de indruk kregen dat hij tegenstander van het hek was.

Fractievoorzitter Jan Klopman vroeg een schorsing aan om met zijn fractie te kunnen overleggen. Na die onderbreking stonden de neuzen bij het CDA weer dezelfde kant op.

Mandaat

Mede dankzij het ingrijpen van Klopman stemde de hele CDA-fractie aan het eind van de beraadslagingen vóór het voorstel van B en W. Ook de coalitiegenoten VVD en Leefbaar Dronten zetten het licht op groen voor het hek en het aanpassen van het schoolplein van Het Kompas.

B en W kregen van deze meerderheid het mandaat om een beslissing te nemen over maatregelen, waarmee de parkeeroverlast kan worden teruggebracht. Hierover gaat de wethouder eerst nog in overleg met de omwonenden van de Volte, Concourslaan en de Ring.

Blanco cheque

De vijf oppositiepartijen stemden tegen. Lazise Hillebregt (D66) vatte het voorstel samen met: ,,Stem nu maar voor, dan ligt er potje geld klaar. Maar wat we dan precies voor maatregelen nemen, ach… dat zien we wel.’’ Kevin Mol (GroenLinks) noemde het zelfs een blanco cheque.

Dat laatste vond wethouder Van Amerongen onzin. Van de 110.000 euro die worden uitgetrokken voor het scholeneiland ligt het grootste deel vast, bijvoorbeeld de 40.000 euro voor de hekwerken.

Alleen de 35.000 euro voor de parkeerplaatsen, daarover moet nog overlegd worden met de buurt. De raad mag er in de ogen van de wethouder van uitgaan dat hij dat geld niet uitgeeft als het niet nodig is.