DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 15 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

CDA-wethouder Vis geniet niet bij voorbaat de steun van de coalitiepartners

CDA-wethouder Vis geniet niet bij voorbaat de steun van de coalitiepartners
Irene Korting (VVD)
Foto: © Eelco Lindhout
Redactie: M.H.

DRONTEN - Na het foutief informeren van de gemeenteraad over payrolling, staat de positie van wethouder Dirk Minne Vis ter discussie. Zelf wijst hij een verzoek om een interview af. Zijn eigen partij (het CDA) blijft de wethouder steunen, de coalitiepartners VVD en Leefbaar Dronten beraden zich.

In januari overleefde wethouder Vis een zogenaamde ‘motie van treurnis’ dankzij de steun van de coalitiepartijen (CDA, VVD en Leefbaar Dronten) en de SP. Of hij deze partijen deze keer opnieuw aan zijn zijde vindt, is nog onduidelijk.

Schokkend

Tijdens de commissievergadering van donderdag trok de wethouder het boetekleed aan, maar wierp hij tegelijkertijd nieuwe vragen op. VVD-fractievoorzitter Irene Korting: „Wij vonden het schokkend wat er donderdag gebeurde, vooral dat hij zichzelf zo tegensprak. Hij zei eerst: ik wist het pas sinds juli, maar in maart had hij er een brief over gestuurd. Ik stond met mijn oren te klapperen dat iemand dat dan volhoudt. Dus wij zijn ècht geshockeerd.”

De wethouder heeft toegezegd met een feitenrelaas te komen. „Wij wachten dat af en aan de hand daarvan besluiten we hoe we verder gaan”, zegt Korting. De fractievoorzitter wil eerst weten of de wethouder donderdag misschien in de war was of dat er een andere reden was dat hij zijn uitspraken heeft gedaan.

Op de vraag of het verkeerd informeren van de raad een doodzonde is, antwoordt de VVD’er: „Ik vind het heel ernstig, omdat het niet gaat over één incident. Het heeft zich vaker gemanifesteerd en daardoor lijkt het een patroon te zijn op dit onderwerp.”

Eerst bestuderen

„Verkeerd informeren van de raad is een doodzonde, dat klopt en dat vindt iedereen”, zegt Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) desgevraagd, „Maar het gaat om een mens en je kunt pas conclusies trekken als je het feitenrelaas bestudeerd hebt.”

De wethouder heeft toch al lang toegegeven dat hij de raad verkeerd heeft geïnformeerd? „Dat klopt, maar wij wachten tot we alles op een rijtje hebben staan”, antwoordt Ammerlaan, „Het CDA zegt: wij vergeven het hem. Wij zijn nog niet zo ver.”

Lastig te beantwoorden

U erkent dat het een doodzonde is, gelooft u in opstaan uit de politieke dood? „Dat vind ik lastig om te beantwoorden”, antwoordt Ammerlaan, „Natuurlijk, het is een politieke doodzonde, maar of het zó’n grote zonde is dat je iemand weg moet sturen, dat bepalen we pas op het moment dat we die keus gaan maken.”

„Wat ik veel belangrijker vind: het is heel heftig om dit mee te maken. Het is vooral een persoonlijk drama en dat is eigenlijk het belangrijkste wat ik er over wil zeggen.”