DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

CDA: Swifterbant naar Rivierduingebied, Biddinghuizen richting Kokkelweg

CDA: Swifterbant naar Rivierduingebied, Biddinghuizen richting Kokkelweg
Siert Jan Lap (CDA)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Als het gaat om extra woningen in de gemeente Dronten, sprak vorige week alleen de op één na grootste fractie - het CDA - zich uit over nieuwe woonwijken in Biddinghuizen en Swifterbant. Siert Jan Lap denkt voor Biddinghuizen aan de richting Kokkelweg en voor Swifterbant aan het Rivierduingebied.

De Tweede Kamer wil in Flevoland 100.000 extra woningen bouwen. Het zou een forse uitbreiding van de gemeente Dronten betekenen. De vraag waar deze uitbreiding moet plaatsvinden, behandelen we in vijf afleveringen.

Deel 5: Biddinghuizen en Swifterbant

De provincie Flevoland meldt dat de gemeente Dronten ‘nog een flinke plancapaciteit’ heeft in de dorpen Swifterbant en Biddinghuizen. Voor de toekomstige woonwijk Swifterbant-zuid wordt gesproken over 600 tot 800 woningen en ook de nieuwbouwwijk De Graafschap in Biddinghuizen is nog lang niet klaar.

Paul Vermast (GroenLinks) vindt dat de uitbreiding van de gemeente met name in deze beide dorpen moet plaatsvinden: „Want daarmee worden die dorpen versterkt en ontstaat er draagvlak voor de huidige voorzieningen. Wellicht kun je dan zelfs denken aan uitbreiding van dat voorzieningenniveau.”

Siert Jan Lap

Siert Jan Lap (CDA) vindt dat er in Biddinghuizen en Swifterbant allebei 1.500 extra woningen kunnen worden gebouwd. Ook hij denkt dat dit een positieve uitwerking heeft op de voorzieningen in die dorpen.

„Voor Biddinghuizen zien wij goede kansen in uitbreiding van De Graafschap en eventueel richting Kokkelweg. In Swifterbant kan Swifterbant-zuid versneld ontwikkeld worden en op lange termijn vinden wij het Rivierduingebied een prima gebied", aldus Lap.

Industrieterreinen

De CDA'er noemt ook de mogelijkheid van het saneren van industrieterreinen, zoals Spelwijk in Swifterbant. Paul Vermast ziet eveneens kansen in het saneren van Spelwijk.

Rob van der Schans (D66) vindt dat voor Swifterbant-zuid de handen uit de mouwen gestoken moeten worden en heeft het over het ‘doorontwikkelen’ van De Graafschap: „Er moet aandacht zijn voor verdere uitbreiding van àlle drie de kernen.”

Eén dorp?

Van der Schans kiest bij woningbouw voor ruimte, een groen karakter en een vriendelijke sfeer: „We moeten voorkomen dat het een versteende omgeving wordt. Dat past niet in Dronten. Wij streven naar landelijk wonen.”

Volgens Paul Vermast snapt dat laatste niet: „Als we gaan verdubbelen èn het moet landelijk, dan kun je nauwelijks meer spreken over drie kernen. Dan bouwen we de gemeente helemaal vol met woonwijken en kom je tot één dorp.”

Uitbreidingsrichting gemeente Dronten

Honderdduizend woningen