DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 7 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Burgemeester over Hulpmiddelencentrum: „Suf, een ander woord heb ik er niet voor”

Burgemeester over Hulpmiddelencentrum: „Suf, een ander woord heb ik er niet voor”
Joyce Eijk in het tv-programma Kassa.
Foto: Screenshot Kassa (BNN-VARA)
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het televisieprogramma Kassa had zaterdag een item over Joyce Eijk, die na een verhuizing van Lelystad naar Dronten al zeven maanden wacht op haar rolstoel. Burgemeester Jean Paul Gebben vindt het prima dat er aandacht aan wordt besteed: „Omdat het in Nederland gewoon slecht loopt. Dat is goed voor het voetlicht gebracht.”

Hulpmiddelen als rolstoelen en scootmobielen worden in de gemeente Lelystad geleverd door Welzorg. Dronten heeft een contract met de firma Hulpmiddelencentrum. Omdat het twee verschillende bedrijven zijn, is het bij mevrouw Eijk niet goed gegaan.

Voor de derde keer…

De burgemeester deed voor de tv-camera de toezegging dat zij héél snel geholpen zou worden: „Daar mag u van uitgaan.” Na de opnames van vorige week woensdag ging het echter toch weer mis. Voor de derde keer werd er een niet-passende rolstoel bij Joyce bezorgd.

De burgemeester zegt in een reactie: „Hoe krijgen ze het voor elkaar om heel Nederland af te bellen en uiteindelijk een rolstoel te krijgen die wéér te klein is? Dat is natuurlijk suf, een ander woord heb ik er niet voor.”

Kenmerkend

Joyce Eijk had in het tv-programma geen kritiek op de gemeente: „Zij komen ook niet verder.” Burgemeester Gebben bevestigt dat. Volgens hem is dit voorval kenmerkend voor wat er gebeurt in Nederland: „Daarom moeten we het niet alleen over dit incident hebben, we moeten het hebben over het feit dat het niet goed gaat in Nederland.”

„Dronten kan niet de problemen van heel Nederland oplossen, maar deze uitzending heeft wel de urgentie aangetoond”, vervolgt de burgemeester, „Het is goed dat het nu op bestuurlijk niveau geagendeerd is, want nu kunnen we er wat aan doen.”

Verantwoordelijk

Gebben wil de schuld niet volledig afschuiven op het Hulpmiddelencentrum: „Want wij hebben dat Hulpmiddelencentrum zelf gecontracteerd. Wìj zijn verantwoordelijk voor onze inwoners, dus moeten wij er ook voor zorgen dat het goed geregeld wordt.”

Wel vindt hij dat de hulpmiddelencentra in beide gemeentes hun zaakjes beter op orde moeten krijgen: „Als mevrouw een rolstoel heeft in Lelystad en ze gaat verhuizen naar Dronten: hou lekker die rolstoel. Laat Welzorg en Hulpmiddelencentrum dat regelen, daar wil ik niet eens mee lastiggevallen worden. Regel dat!”

Kassa

Hulpmiddelenzorg