DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 11 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Burgemeester Dronten kan straks een gebiedsontzegging opleggen

Burgemeester Dronten kan straks een gebiedsontzegging opleggen
Burgemeester Aat de Jonge.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Als de gemeenteraad ermee akkoord gaat, kan de burgemeester binnenkort een gebiedsontzegging voor ten hoogste 48 uur opleggen als iemand strafbare feiten pleegt of de openbare orde verstoort. Gaat die persoon opnieuw de fout in, dan kan de burgemeester de straatverbod verlengen tot acht weken.

De gemeenteraad stelt deze maand een nieuwe algemene plaatselijke verordening (APV) vast. In het voorstel van B en W is voor 't eerst een artikel over ‘gebiedsontzeggingen’ opgenomen. In een toelichting schrijft het college dat zo'n straatverbod bijvoorbeeld kan worden opgelegd tijdens evenementen.

Noodbevel

Er waren voor de burgemeester al mogelijkheden om een gebiedsverbod op te leggen, maar hierbij ging het om zogenaamde ‘noodbevoegdheden’. Zo'n bevoegdheid werd eerder dit jaar door de burgemeester van Noordoostpolder gebruikt om de pers te weren uit de buurt van een bijeenkomst over de komst van een asielzoekerscentrum.

De burgemeester van Dronten heeft voor dit soort maatregelen straks geen noodbevel nodig, maar kan verwijzen naar de APV. B en W willen deze regel opnemen in de APV voor het “meer structureel toepassen” van gebiedsverboden.

Democratische controle

De gemeenteraad zou de bevoegdheden van de burgemeester kunnen inperken tot een aantal benoemde artikelen en situaties. ,,Hiervoor is niet gekozen, omdat dit als nadeel heeft dat de burgemeester minder flexibel en adequaat kan optreden”, stellen B en W.