DeDrontenaar.nl

Donderdag, 2 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Bezuinigingsoperatie Dronten begint met vraag aan bewoners en uitleg over gemeentehuis

Bezuinigingsoperatie Dronten begint met vraag aan bewoners en uitleg over gemeentehuis
Gemeentehuis Dronten
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft voor de komende periode een bezuinigingsoperatie aangekondigd. In jargon: ‘herijking’. Dit proces begint met een online vraag aan de inwoners of zij mogelijkheden voor bezuinigingen zien. Daarbij gaat de gemeente meteen uitleg geven over de 24,9 miljoen euro voor de verbouw van het gemeentehuis.

Als het om de financiële positie gaat is er nog geen paniek bij het gemeentebestuur. „De gemeente heeft een sluitende meerjarenbegroting en een goede reservepositie”, schrijven B en W aan de gemeenteraad. Het college rekent de komende jaren echter op forse extra uitgaven en neemt daarom het zekere voor het onzekere. Er worden scenario’s uitgewerkt die moeten leiden van bezuinigingen van 1,5 tot 3 miljoen euro per jaar.

Vraag aan bevolking

Om tot die bezuinigingen te komen, legt de gemeente eerst haar oor te luister bij de bevolking. Online wordt aan de inwoners gevraagd om mee te denken over mogelijkheden om geld te besparen.

Tegelijkertijd gaat het gemeentebestuur de veelbesproken verbouwing van het gemeentehuis uitleggen. Er komt opheldering over het verschil tussen structurele lasten en eenmalige uitgaven, zoals bijvoorbeeld het gemeentehuis, het nieuwe zwembad en de renovatie van De Zuid.

Met de benen op tafel

De volgende stap is dat de gemeenteraad ‘met de benen op tafel’ over de bezuinigingsoperatie gaat praten. Vervolgens komt er een bijeenkomst ‘om met de inwoners in gesprek te gaan’.

Tenslotte worden alle ideeën van bevolking en gemeenteraad door het gemeentebestuur verwerkt in de plannen voor 2020.

Verbouwing gemeentehuis