DeDrontenaar.nl

Woensdag, 23 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Begroting gemeente Dronten duikt volgend jaar in de min: „Het ijs is iets dunner geworden”

Begroting gemeente Dronten duikt volgend jaar in de min: „Het ijs is iets dunner geworden”
Wethouder Peter van Bergen.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De begroting van de gemeente Dronten voor het komende jaar is nog sluitend, de jaren daarna niet meer. „We duiken echt in de min”, kondigt wethouder Peter van Bergen aan. In 2021 en 2022 verwacht hij een tekort van ruim zes ton, het jaar daarna vier ton: „Het ijs is dunner geworden.”

Wethouder Ton van Amerongen van financiën had een maand geleden al aangekondigd dat de gemeente de inkomsten en uitgaven hoognodig tegen het licht moet houden. Dat wordt nu bevestigd door zijn collega Peter van Bergen (Leefbaar Dronten), die de VVD-wethouder momenteel vervangt.

Gezond financieel beleid

Over de cijfers voor het komende jaar is Van Bergen nog tevreden: „Deze begroting bouwt voort op het gezonde financiële beleid van de afgelopen jaren.”

Dat het voor de jaren daarna zorgelijker wordt, heeft volgens de wethouder vooral te maken met ‘een aantal ontwikkelingen waar we zelf geen invloed op hebben’. Hij noemt daarbij verschillende van hogerhand opgelegde maatregelen.

Uit het spaarpotje

Het doel van het gemeentebestuur is om over een jaar toch weer een ‘structureel sluitende begroting’ te kunnen aanbieden aan de raad. Daarvoor wordt er eenmalig bijna drie miljoen euro uit het gemeentelijke spaarpotje gehaald om de tekorten voor 2021 tot en met 2023 te dekken en ook nog enige ruimte in de begroting voor die jaren te hebben.

Daarnaast start de gemeente dus een ‘herijking’. „We gaan kritisch kijken naar de inkomsten en uitgaven”, zegt Peter van Bergen daarover, „De zaken worden eens goed tegen het licht gehouden en we gaan ècht keuzes maken. We willen zorgen dat de zaak financieel op orde blijft, terwijl we tegelijkertijd goede dingen blijven doen voor onze inwoners.”