DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 29 mei 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

B & W willen fiasco van ondergrondse containers niet doorberekenen aan burgers

B & W willen fiasco van ondergrondse containers niet doorberekenen aan burgers
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - „Het heeft de voorkeur van het college om de lasten voor de burger niet te verhogen.” Dat schrijven B en W in antwoord op vragen van de CDA-fractie over het financiële fiasco rond de ondergrondse containers voor restafval.

De gemeente Dronten heeft de afgelopen periode 224 ondergrondse afvalcontainers geplaatst, terwijl er was uitgegaan van 119 containers. De kosten zijn daardoor 1,7 miljoen euro hoger uitgevallen dan begroot.

Bovendien zijn de jaarlijks terugkerende kosten gigantisch toegenomen. Dit gebeurde onder verantwoordelijkheid van met name de toenmalige CDA-wethouder Nico Verlaan.

Boetekleed

De CDA-fractie heeft het college in schriftelijke vragen om opheldering gevraagd. In antwoord daarop trekken B en W het boetekleed aan. Ze erkennen niet ‘in control’ te zijn geweest. Wel wordt eraan toegevoegd dat er geen andere dossiers zijn, waarbij sprake is van zulke financiële uitglijders.

De christen-democraten willen weten hoe het heeft kunnen gebeuren dat er bijna twee keer zoveel containers zijn gekomen als gepland. Het college legt uit dat er 51 extra containers voor restafval zijn geplaatst. Dit was het gevolg van inspraak van inwoners. Bovendien zijn er ondergrondse containers bij flats geplaatst, terwijl dat niet in de planning zat. Daarnaast zijn er nog eens 54 extra containers geplaatst voor onder andere groenafval, plastic en oud papier.

Vertrouwelijk geïnformeerd

Het CDA vraagt zich af waarom de gemeenteraad niet meteen is geïnformeerd toen het college het fiasco ontdekte. „Het college heeft ervoor gekozen om eerst de feiten op een rij te zetten en daarna de fractievoorzitters vertrouwelijk te informeren”, reageren B en W, „Wij wilden hoe dan ook onderzocht hebben wat er aan de hand was en hoe dit heeft kunnen ontstaan.”

Het debacle mag niet verhaald worden op de inwoners. Hoe het wel bekostigd moet worden, is nog niet bekend. „Het college komt hiervoor met een voorstel naar de raad”, aldus het gemeentebestuur.

Restafval