DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 11 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

B en W bijna lyrisch over verbouwplannen gemeentehuis: „Een bruisende bijenkorf”

B en W bijna lyrisch over verbouwplannen gemeentehuis: „Een bruisende bijenkorf”
Gemeentehuis Dronten
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De voorbereidingen voor een ingrijpende verbouwing van het gemeentehuis zijn in volle gang. Nog vóór de jaarwisseling mag de gemeenteraad zich buigen over de financiën. Wat het precies gaat kosten, maakt het gemeentebestuur pas later bekend. Wel zijn zowel de gemeenteraad als het personeel in besloten kring geïnformeerd over de voortgang van de plannen.

De inwoners zitten niet te wachten op een verbouwing van het gemeentehuis. Volgens de zomerenquête van deze krant vindt 51% dat het moet blijven zoals het is. Ook de VVD, de grootste partij, ziet een ingrijpende verbouwing niet zitten.

Onzekere factoren

De vandaag openbaar gemaakte ‘voortgangsrapportage’ van B en W is echter doorspekt met opmerkingen over de verbouwing. Het rapport geeft de tussenstand rond het huishoudboekje van de gemeente Dronten. Als het gaat om die financiën zijn er op dit moment twee belangrijke onzekere factoren: de verbouwing van het gemeentehuis en de eventuele omlegging van De Zuid bij de Open Hof.

Burgemeester Aat de Jonge is verantwoordelijk voor de renovatie. Hij is enthousiast over de onlangs aan het personeel gepresenteerde plannen. „Wat een mooie uitdaging en kans voor iedereen”, twitterde hij. Een woordvoerster van de gemeente temperde dat enthousiasme: „Het zijn niet meer dan plannen.”

Prettig werkklimaat

Uit de voortgangsrapportage blijkt dat het geen sobere verbouwing wordt. B en W tonen zich namelijk zeer ambitieus: „Het moet een huis worden waar alle inwoners terecht kunnen, waar bestuurders de organisatie op een vanzelfsprekende manier richting kunnen geven en waar alle medewerkers in een prettig werkklimaat de burgers van dienst kunnen zijn.”

Eén van de pijlers van de verbouwing moet volgens het rapport een nieuwe manier van werken worden, waarbij ambtenaren geen vaste werkplek meer hebben. Dit heeft ook ingrijpende (financiële) gevolgen voor het computersysteem. Ook wordt er bij de renovatieplannen gekeken naar de mogelijkheden van het uitsluitend betalen via pin en naar nieuwe beveiligingsmaatregelen voor het gebouw.

Positieve energie

In de voortgangsrapportage zijn B en W bijna lyrisch over het uiteindelijke resultaat: „Het huis als een bruisende bijenkorf van positieve energie waarin ontmoeting centraal staat en waarin de som der functionele delen meer is dan een goed en gezond werkgebouw met een baliefunctie.”

Verbouwing gemeentehuis