DeDrontenaar.nl

Maandag, 6 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Als oude gemeentehuis 5,7 miljoen opbrengt is nieuwbouw goedkoper dan verbouw

Als oude gemeentehuis 5,7 miljoen opbrengt is nieuwbouw goedkoper dan verbouw
De raad werd gisteravond geïnformeerd over de verbouwplannen.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Als verkoop van het huidige gemeentehuis minimaal 5,7 miljoen euro oplevert, is nieuwbouw goedkoper dan de huidige verbouwplannen. Dit blijkt uit een berekening van B en W, die gisteravond naar de gemeenteraad is gestuurd.

Donderdag vergadert de gemeenteraad over de 24,9 miljoen euro die B en W willen uitgeven voor de renovatie van het gemeentehuis. Zoals bekend heeft een werkgroep met raadsleden uitgerekend dat daarop maximaal 3,5 miljoen euro bezuinigd kan worden.

Ruim 30 miljoen euro

B en W hebben de raad gisteren alsnog een A4’tje gestuurd waarop is voorgerekend wat de bouw van een heel nieuw gemeentehuis kost. Deze berekening is volgens het college gemaakt omdat ‘in de samenleving’ wordt gevraagd naar inzage in die raming.

Volgens het college bedragen de kosten bij nieuwbouw op dezelfde locatie 31,6 miljoen. Nieuwbouw op een andere locatie zou 30,6 miljoen kosten. Bij nieuwbouw op een andere locatie zorgt de aankoop van de grond voor een flinke extra kostenpost (schatting: 2,5 miljoen euro). Bij nieuwbouw op dezelfde locatie weegt de tijdelijke huisvesting voor minimaal twee jaar zwaar op de begroting (4,1 miljoen euro).

Verkoop huidige gemeentehuis

Bij het bedrag voor nieuwbouw op een andere locatie hebben B en W de opbrengst van de verkoop van het huidige gemeentehuis niet meegenomen. „Omdat er geen duidelijkheid is over de bestemming en gevolgen voor de monumentale status”, schrijft het college aan de gemeenteraad.

Verbouwing gemeentehuis