DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 11 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Afvalcontainers gaan op slot als het vermoeden bestaat dat ze vol zitten

Afvalcontainers gaan op slot als het vermoeden bestaat dat ze vol zitten
Ondergrondse container voor restafval.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Veel bewoners van de gemeente Dronten verwonderen zich erover, dat ze de ondergrondse afvalcontainers soms niet kunnen openen met hun afvalpas. Wethouder Ton van Amerongen legt uit dat dit drie oorzaken kan hebben: de containers zitten ’s nachts op slot, het systeem vermoedt dat de container vol zit òf er is een technische storing.

In de gemeenteraad erkende de wethouder vorige maand, dat veel mensen niet weten dat de containers alleen geopend zijn van ’s ochtends zeven tot ’s avonds elf uur: „Wij gaan stickers op de containers plakken, waarop staat wanneer ze open en dicht zijn.”

Volle containers op slot

In een toelichting vertelt Van Amerongen dat een container ook niet geopend kan worden, als het systeem denkt dat-ie vol zit. Iedere keer dat er een afvalcontainer wordt geopend met behulp van een afvalpasje, gaat het systeem er van uit dat er een bepaald gewicht aan afval wordt gestort. Is de limiet bereikt, dat gaat de klep niet meer open. Tegelijkertijd gaat er dan een melding naar de milieustraat, dat de container geleegd moet worden.

Volgens de wethouder is het de afgelopen weken voorgekomen, dat mensen hun afvalpasje uitprobeerden. „En als je dan tien of twintig keer je pasje aanbiedt, denkt het systeem: er komt afval in. Op een gegeven moment gaat het systeem er dan van uit dat de container vol zit.”

Technische storingen ontstaan volgens de wethouder doordat bewoners ‘soms met geweld’ grote stukken afval in de containers proppen. Hij noemt als voorbeelden een partij karton of een douchestang.

Volgende week

Volgens de planning van de gemeente moeten deze week alle containers geplaatst zijn. Vanaf dat moment gaat de hele gemeente Dronten over op het verzamelen van restafval via de ondergrondse containers.

„Ik hoop dat alle problemen die we gehad hebben en die we nu misschien nog hebben straks verleden tijd zijn”, verzucht de VVD-wethouder. Hij herhaalt dat de communicatie vanuit het gemeentehuis de afgelopen periode niet altijd optimaal is geweest.

,,Maar het werkt van twee kanten. Ook de mensen moeten hun afval op een goede manier aanbieden. Kennelijk is het voor iedereen even wennen.”

Dossier afvalcontainers