DeDrontenaar.nl

Woensdag, 12 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

AED van gemeentehuis Dronten hangt eindelijk buiten

AED van gemeentehuis Dronten hangt eindelijk buiten
De AED van het gemeentehuis.
Foto: Kars Kootstra
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het gemeentehuis aan het Meerpaalplein heeft sinds gisteren een openbare AED. Het betekent dat Dronten nu drie AED’s heeft, die 24/7 bereikbaar zijn.

Met name de EHBO-vereniging in Dronten heeft er lang op aangedrongen om de gemeentelijke AED buiten te hangen. ,,De burgemeester heeft mij toegezegd dat-ie naar buiten zou gaan. Maar hij hangt er nog steeds niet’’, klaagde bestuurslid Kars Kootstra twee maanden geleden nog.

HartslagNu

Openbare AED’s zijn van belang, omdat de gemeente Dronten sinds een jaar is aangesloten bij het alarmeringssysteem HartslagNu. Burgers die een certificaat hartreanimatie hebben, kunnen zich aanmelden bij HartslagNu.

Is er in hun buurt sprake van hartfalen, dan worden zij vanuit de meldkamer gealarmeerd. Een deel van de hulpverleners wordt dan naar de patiënt gestuurd, een ander deel naar de dichtstbijzijnde defibrillator (AED).

Biddinghuizen en Swifterbant

Biddinghuizen is uitgebreid voorzien van openbare AED’s. Verdeeld over het dorp zijn er daar 9. Swifterbant heeft er 0 en Dronten 3. Een hangt er bij Kootstra thuis, een in het centrum bij het gemeentehuis en de locatie van de derde houdt HartslagNu uit privacy-oogpunt geheim.

Deze AED’s hangen achter een nummerslot. Als de meldkamer een hulpverlener naar zo’n defibrillator stuurt, krijgt deze tegelijkertijd een sms met de code.