DeDrontenaar.nl

Maandag, 10 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

75 Inwoners van Dronten wachten tevergeefs op hulpmiddelen: „Frustrerend en kwaadmakend”

75 Inwoners van Dronten wachten tevergeefs op hulpmiddelen: „Frustrerend en kwaadmakend”
Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De financiële crisis bij het bedrijf Hulpmiddelencentrum (HMC) zorgt ervoor dat 35 inwoners van de gemeente Dronten moeten wachten op hun in totaal 50 bestelde nieuwe hulpmiddelen. Daarnaast wachten 40 inwoners op aanpassing of reparatie van een hulpmiddel.

De gemeente Dronten heeft voor de levering van rolstoelen, scootmobielen, trapliften en dergelijke een contract met Hulpmiddelencentrum. Dit bedrijf kan haar verplichtingen al geruime tijd niet nakomen.

„Onze grootste zorg is dat inwoners lang op hun hulpmiddel moeten wachten”, zegt wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten), „En daarbij wil ik benadrukken dat een hulpmiddel geen luxemiddel is. Het zijn essentiële producten om inwoners mee te laten doen en normaal te laten functioneren.”

Betalingsachterstanden

Joyce Eijk uit Dronten heeft dit onderwerp landelijk op de kaart gezet via het tv-programma Kassa. Zij meldde eerder deze week dat Hulpmiddelencentrum momenteel helemaal niets meer levert.

De wethouder bevestigt dat: „Op de werkvloer gebeurt er een heleboel, maar de toeleveranciers van HMC leveren niet meer vanwege de betalingsachterstanden. En zonder materiaal kan HMC niets doen.”

Heel lastig

Wat kan de gemeente Dronten in deze situatie doen voor haar inwoners? „We proberen te helpen via overleg met HMC, maar dat is heel lastig”, antwoordt de wethouder, „Als organisatie zijn we er al maanden verschrikkelijk hard mee bezig. Het is enorm frustrerend en kwaadmakend."

Op het moment dat duidelijk is dat Hulpmiddelencentrum niet kan leveren, zoekt Dronten een andere oplossing. „Dat hebben we voor de Kerst al gedaan met de meest knellende gevallen. En vanaf deze week gaan we voor àlle uitstaande leveringen op zoek naar andere oplossingen.”

Het betekent dat de gemeente actief uitkijkt naar bedrijven die een hulpmiddel wel kunnen leveren. „Ook voor uitstaande reparaties gaan we andere wegen bewandelen om oplossingen te vinden. Het is helaas niet anders.”

Hugo de Jonge

Minister Hugo de Jonge heeft de afgelopen week financiële steun voor het noodlijdende bedrijf aangekondigd. „Op zich is dat een positief bericht”, reageert Peter van Bergen. Hij weet echter nog niet wat het concreet oplevert voor de gemeente Dronten.

Helemaal gerust is hij er niet op: „Wij zijn inmiddels gestart met een nieuwe aanbesteding, die ons in ieder geval per 1 januari 2021 een nieuwe leverancier moet opleveren.”

Hulpmiddelenzorg