DeDrontenaar.nl

Zondag, 20 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

20% van budget voor ‘initiatieven uit de samenleving’ gaat naar eigen idee van B en W

20% van budget voor ‘initiatieven uit de samenleving’ gaat naar eigen idee van B en W
Peter Duvekot (SP)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Wanneer de gemeente Dronten 100.000 euro beschikbaar stelt voor ‘initiatieven uit de samenleving’, is het dan netjes om 20% van dat budget te besteden aan een eigen idee van B en W? Die vraag stelde Peter Duvekot (SP) donderdag. Zijn bedenkingen vonden weinig gehoor bij de rest van de gemeenteraad.

Het gemeentebestuur heeft vorig jaar aan de inwoners gevraagd om met ideeën te komen voor de begroting van 2020. Het leverde 46 plannen op. Daarnaast dienden de gemeenteraadsfracties zelf nog eens 12 ideeën in. Eén daarvan kwam van de ChristenUnie. Zij vroegen om een veilige looproute langs De Oost.

Dementievriendelijk

Dat idee van de ChristenUnie was niet origineel. Het was een half jaar eerder al vastgelegd in de prestatieafspraken tussen de gemeente Dronten en Oost Flevoland Woondiensten. Beide partijen spraken af onderzoek te doen naar een herinrichting van De Oost als ‘dementievriendelijke looproute’ tussen De Regenboog en winkelcentrum Suydersee.

Peter Duvekot had hier geen goed gevoel bij. Hij is vóór de veilige looproute, maar constateerde wel dat het ‘een flinke hap geld’ neemt uit het budget: „Als raadsfracties kunnen we toch ook op andere manieren voorstellen indienen? Is hier niet een andere weg voor te vinden, zodat de initiatieven van inwoners meer ruimte krijgen?”

Niet verder rommelen

Ingrid Paalman (ChristenUnie) was niet meteen van plan haar voorstel in te trekken. Rob van der Schans (D66) wilde de bedenkingen van Duvekot betrekken bij een evaluatie van de bewonersinitiatieven. Paul Vermast (GroenLinks) vond dat het allemaal al lang genoeg geduurd heeft: „We hebben al zoveel gerommeld in dit proces, dat het ons in deze fase niet verstandig lijkt om verder te rommelen.”

De raadsleden waren het er uiteindelijk over eens dat ze het laten zoals het is. Besloten werd dat de verdeling van die 100.000 euro een hamerstuk is tijdens de komende raadsvergadering van 26 maart.