DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 30 mei 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Willy de Hoop lanceert haar boek over het verlies van haar man 'Als morgen niet komt'

Willy de Hoop lanceert haar boek over het verlies van haar man 'Als morgen niet komt'
Cees Scholten van Scholten Uitgeverij overhandigde het eerste exemplaar van 'Als morgen niet komt' aan Willy de Hoop.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - Persoonlijker wordt het niet. Willy de Hoop schreef een boek over haar ervaringen en gevoelens bij het sterven van haar man en de periode van rouw die volgde. Zaterdagmiddag werd het boek 'Als morgen niet komt', in een vol Koetshuis, in haar woonplaats Biddinghuizen gepresenteerd. ,,Ik denk dat dit voor heel veel mensen herkenbaar is. Ik heb zelf ook van dit boek geleerd, het heeft mij bij de verwerking geholpen."

Ze schreef altijd al veel en bracht, net na de dood van haar man in 2014, in 2015 het boek 'Hoop doet leven' uit. ,,Dat was anders. Die tekst heb ik met mijn man gemaakt, dat hebben we helemaal samen gedaan. Het ging in dat boek over zijn ziekteproces." Deze keer maakte ze het boek in haar eentje. ,,Dit gaat over het overlijden van mijn man en mijn rouwen, over mijn ervaringen."

Kwetsbaar

De basis voor het boek waren haar dagboekteksten en Cees Scholten van de christelijke Scholten Uitgeverij roemt haar schrijven. ,,Ze stelt zich zo kwetsbaar op. Ik kreeg haar script binnen en werd en naar toe getrokken. Ik stelde wat wijzigingen voor en toen ik het daarna binnen kreeg werd ik er stil van."

Het eerste boek bracht ze in eigen beheer uit. ,,Deze keer heb ik Scholten Uitgeverij benaderd en die waren enthousiast. Daar was ik blij mee. Je bent onzeker, ik sta er nu alleen voor. Het is ook zo persoonlijk dat je van een ander wilt horen dat het goed is."

Het proces met een uitgever liep heel anders dan het uitgeven van een boek in eigen beheer. Willy de Hoop verwacht dat er na de presentatie ook meer rondom het boek zal gebeuren. ,,We hebben in eigen beheer best wat exemplaren van het eerste boek verkocht, maar het blijft toch vooral in je eigen kring. Nu zijn er al verschillende boekhandels die het willen gaan verkopen."

Pakkende zinnen

In korte hoofdstukken en pakkende zinnen schrijft Willy de Hoop over haar rouwproces. De onvoorspelbaarheid van de soms heftige emoties, de alledaagse problemen, het besef dat het leven voor altijd anders is zonder die levenspartner, de depressie die ze na zijn dood ervoer, ze beschrijft het beeldend en in heldere bewoordingen.

Haar boek gaat de wereld in en dat blijft nog wel even spannend, denkt ze. ,,Ik hoop dat het herkenbaar is en dat andere mensen er iets aan hebben. Ik ben in ieder geval blij dat ik het geschreven heb."