DeDrontenaar.nl

Maandag, 6 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Willem van Baarsen schildert vooral gympen: „Met twee vetertjes ben je zo een hele dag bezig”

Willem van Baarsen schildert vooral gympen: „Met twee vetertjes ben je zo een hele dag bezig”
Willem van Baarsen
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Voor iemand die niets met sport heeft, hebben de olieverfschilderijen van Willem van Baarsen een opvallend onderwerp. Hij richt zich namelijk vooral op oude gymschoenen. De 64-jarige inwoner van Dronten oogstte er veel lof mee tijdens de interculturele kunstmarkt in de bibliotheek van zijn woonplaats.

Hoe ben je ertoe gekomen om te gaan schilderen?
Willem van Baarsen: „Eigenlijk doe ik het al van kinds a
f aan, nu al zo’n vijftig jaar. Op school kwam ik in aanraking met kunst. Je leert de techniek kennen, je ontwikkelt jezelf, je krijgt waardering, je verkoopt eens wat, dat houdt je op de been. Les heb ik nooit gehad, ik ben autodidact.”

Bent je er druk mee?
„Soms sla ik wel eens een dagje over, maar eigenlijk schilder ik iedere dag. Wel allemaal hobbymatig hoor, gewoon omdat ik het leuk vind. Ik ben grafisch vormgever en die achtergrond helpt natuurlijk bij het schilderen.”

Wat voor kunst maak je?
„In het begin vooral surrealistisch. De laatste jaren leg ik me toe op realistische olieverfschilderijen op klein formaat, zo fotografisch mogelijk.”

Ik zie veel schilderijen van oude gympen, heeft dat te maken met liefde voor sport?
„Nee, ik heb juist heel weinig met sport. Ik kwam ooit een foto tegen van oude, afgetrapte gympjes. En toen dacht ik: dat is leuk om te schilderen. Toen-ie klaar was, viel het me niet eens tegen. Ik ben verder gaan zoeken en heb aan dezen en genen gevraagd: heb jij nog oude gymschoenen in de schuur? Dan maak je er een foto van, die hang je naast je ezeltje en dan ga je ze uitschilderen.”

Het gaat dus echt om het zo getrouw mogelijk naschilderen?
„Bij die gympen wel, ja. Maar onderschat dat niet: je bent een maand bezig met zo’n ding.”

Er staan ook wat ander werk.
„Ja, dat zijn vooral Zweedse straatgezichten. Wij zijn Zweden-gangers. We zijn net terug uit Landskrona, waar ik heb geëxposeerd. Ze hielden daar een ‘week van de kunst’, waarbij je in de etalages van de winkeliers je werk kon laten zien. Wij hebben familie in Zweden wonen en die hadden bij een winkelier geregeld dat ik daar mocht exposeren. Dat werd daar zeer gewaardeerd, ik heb leuke reacties gehad.”

Exposeer je veel?
„Op dit moment zit ik aardig in de lift. Deze kunstmarkt van in de bibliotheek vind ik fantastisch. Hartstikke leuk om zoveel vormen van kunst te zien.”

Hoe zit het met de waardering in Dronten?
„Oh, die krijg ik volop uit mijn omgeving en ook vandaag van de Kunstraad. Het was voor mij 27 jaar geleden dat ik in Dronten geëxposeerd had. Dat was nog in de oude Meerpaal, daar had ik een hele zaal tot m’n beschikking. Daarna heb ik een jaar of tien een beetje stilgestaan in verband met m’n werk. En nu ben ik weer volop bezig. Het bevalt me goed.”

Wat maakt het dat het zo goed bevalt?
„Het is enorm rustgevend. Af en toe is het wel puzzelen hoor. Met twee vetertjes ben je zo een hele dag bezig. Maar als het dan lukt… hartstikke leuk.”

Informatie