DeDrontenaar.nl

Donderdag, 4 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Wethouder pakt prijs voor amateurkunst gedegen aan: „Willen niet een flutprijsje geven”

Wethouder pakt prijs voor amateurkunst gedegen aan: „Willen niet een flutprijsje geven”
Ton van Amerongen (VVD)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Wethouder Ton van Amerongen (VVD) vindt dat de gemeente samen met De Meerpaal een ‘gedegen’ manier heeft gevonden om een prijs voor de amateurkunst in het leven te roepen. B en W stellen de gemeenteraad voor om eens in de twee jaar drie prijzen uit te reiken: voor podiumkunst, beeldende kunst en korte optredens.

De prijs is het gevolg van een voorstel van de CDA-fractie. Dat plan werd door een meerderheid van de gemeenteraad omhelst en is nu door B en W uitgewerkt. De gemeenteraad moet het nog wel goedkeuren, vooral omdat er jaarlijks 5.000 euro voor wordt uitgetrokken.

Over de opzet zegt wethouder Van Amerongen: „Verenigingen hadden niet zozeer behoefte aan een geldprijs, meer aan een prijs in natura. In de vorm van bijvoorbeeld een gastdirigent of een seminar met een toneeldeskundige. We gaan de prijzen op maat bepalen.”

Eigenlijk te klein

Bij de sportverkiezingen worden jaarlijks acht prijzen uitgereikt. Over de amateurkunst schrijven B en W: „Het amateurveld in de gemeente Dronten is eigenlijk te klein voor een jaarlijks evenement.” Zegt dat iets over de staat waarin de amateurkunst zich bevindt?

„We beginnen klein met drie prijzen, maar wellicht kan het na een evaluatie anders worden”, antwoordt Van Amerongen, „Het is voor ’t eerst dat we het doen, we moeten even oefenen en wennen en daarom beginnen we met drie prijzen.”

Kosten van de jury

In de begroting gaat evenveel geld naar de vergoeding en reiskosten van de jury als naar ‘prijzen en overige kosten’. „We willen een gedegen organisatie hebben, waarbij we op een gedegen manier de criteria willen benoemen. Dat mòet je op een goede manier optuigen”, vindt de wethouder.

„Ik wil niet een flutprijsje geven, waarbij een aantal mensen die geen kennis van zaken hebben gaan bepalen wie een prijs krijgt. We willen het op een gedegen manier opzetten met een gedegen jurering. Dat verdienen de amateurkunstenaars.”

Gedegen

Toch nog een keer de vergelijking met de sport, die wèl een jury met vrijwilligers kent. Is dat niet gedegen genoeg? „Die sportverkiezing is al jaren op deze manier ingericht. Het zijn vrijwilligers, maar als je ziet hoe ze jureren, dan gebeurt het daar ook op een gedegen manier”, reageert Van Amerongen, „Wij hebben bij de amateurkunst hiervoor gekozen en ik ben blij met de manier waarop het door De Meerpaal is opgepakt.”