DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 19 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

VIDEO | Vagina’s in een etalage in winkelcentrum Suydersee: Moet dat kunnen?

Redactie: M.H.

DRONTEN - Tekeningen met vagina's in een etalage in winkelcentrum Suydersee. Moet dat kunnen? Of moeten ze weg? Kunstenaar Jan Reijmerink ziet het probleem niet. Voorzitter Aad Gordijn van Kunstcollectief Dronten heeft zijn bedenkingen.

Kunstcollectief Dronten opent in het voormalige pand van Aktiesport aan De Kiel 19 een winkel. Van daaruit willen ze de kunst onder de aandacht van een breed publiek brengen.

Onenigheid

Momenteel wordt er door de deelnemende kunstenaars gewerkt aan de inrichting van het winkelpand. Vooruitlopend daarop mocht Jan Reijmerink wat tekeningen in de etalage leggen. Het leidde al snel tot onenigheid. Enkele voorbijgangers stoorden zich eraan en Aad Gordijn vroeg Reijmerink zijn tekeningen weg te halen. Deze is dat vooralsnog niet van plan.

Reijmerink vindt zijn kunstwerken niet expliciet. Gordijn stelt dat er aan kunst in de openbare ruimte toch andere eisen worden gesteld. Hij is bijvoorbeeld bang voor ‘rotzooi' door 'jongelui van niet-Nederlandse afkomst’.

Ik heb er net eens goed naar mogen kijken en gevraagd wat maakt dat men dit zo vindt? Ik vond het prachtig! Kan er eindeloos naar kijken, keer op keer wat nieuws te zien. Wat het ook in mij opriep de schoonheid en complexiteit van ons natuurlijk zijn! En ja een vagina...ergens...tussen al het andere...worden we ook niet naakt geboren? En hoezo aanstootgevend als het lichaam meer volgroeid is? Prachtig juist en volgens mij lijken we meer op elkaar dan we willen weten. En de vagina is het eerste dat men ziet? Ik was verbaasd...wat zeggen dergelijke reacties over de gedachtes van de desbetreffende personen is wat ik me afvraag. Nee dergelijk werk mag gewoon tentoongesteld, misschien om tegemoet te komen net iets verder bij het raam, maar verder...ik vond het zeer inspirerend en geweldig gemaakt.
Lisette van t Oever | vrijdag 8 mei 2020 12:55