DeDrontenaar.nl

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Theater De Meerpaal krijgt via boekhoudkundige truc alsnog subsidie van gemeente

Theater De Meerpaal krijgt via boekhoudkundige truc alsnog subsidie van gemeente
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De subsidie voor het theater van De Meerpaal is vijf jaar geleden wegbezuinigd. Sindsdien kissebissen de gemeente en De Meerpaal over het theater. B en W vinden het theater een ‘commerciële activiteit’, De Meerpaal stelt dat het niet zonder subsidie kan. Door een boekhoudkundige truc lijkt er nu een einde te komen aan die discussie.

GroenLinks, CDA en D66 stelden donderdag voor om het theater niet langer een commerciële activiteit te noemen, maar een ‘gesubsidieerde activiteit’. Zij willen het theater jaarlijks een symbolische subsidie van één euro toekennen. Op deze manier kan De Meerpaal de verliezen van het theater binnen de exploitatie oplossen.

Hoofd boven water houden

De indieners van het plan zien in dat het voor een relatief groot theater als De Meerpaal lastig is om het hoofd boven water te houden: „Er zijn in Nederland vrijwel geen theaters die zonder exploitatiesubsidie op de programmering kunnen rondkomen.”

Ton van Amerongen (VVD) is wethouder van zowel cultuur als financiën. Hij vond het een symathiek voorstel: „Wij kunnen hier goed mee uit de voeten.” Wel voegde hij eraan toe dat de maatregel niet ten koste mag gaan van de gesubsidieerde activiteiten van De Meerpaal.

Na die laatste toezegging ging de gemeenteraad unaniem akkoord met het voorstel van de drie partijen.