DeDrontenaar.nl

Woensdag, 15 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Overheid moet flink over de brug komen bij verhuizing XL De Ateliers

Overheid moet flink over de brug komen bij verhuizing XL De Ateliers
XL De Ateliers
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Er zijn nog heel wat financiële hobbels te nemen voordat XL De Ateliers van de huidige plek aan De Amstel kan verhuizen naar de Rendierweg 33. In ieder geval moet de overheid flink over de brug komen. Samen met XL De Ateliers heeft de gemeente inmiddels een heel rijtje “creatieve oplossingen” bedacht. ,,Maar het blijkt niet eenvoudig om de financiële businesscase sluitend te krijgen’’, zuchten B en W.

XL De Ateliers is sinds 2003 gevestigd op het industrieterrein Business Zone Delta. De stichting biedt onderdak aan bedrijven, instellingen en initiatieven op het gebied van creatieve industrie, kunst en cultuur.

Illegaal

De vestiging op het industrieterrein is in strijd met het bestemmingsplan en het is al jaren bekend dat XL De Ateliers daar weg moet. Ook de bij het pand geplaatste containers zijn volgens de gemeente illegaal, alhoewel de opgelegde boete voorlopig niet hoeft te worden betaald.

B en W hebben deze week de gemeenteraad een brief gestuurd over de stand van zaken. Daarin schrijft het college dat de gemeente en XL De Ateliers het erover eens zijn dat verhuizing naar de Rendierweg 33 de meest ideale oplossing is. Deze boerderij met twee loodsen is eigendom van de gemeente, de grond is van het Rijk.

Financieringstekort

Probleem is alleen dat XL De Ateliers niet genoeg geld heeft om de boerderij te kopen en huren zien ze niet zitten. B en W hebben al voor lief genomen dat de boerderij veel minder opbrengt dan wat de gemeente er indertijd voor betaald heeft, maar dan nog krijgt XL De Ateliers het niet rond. Ook als de panden aan De Amstel worden verkocht, blijft er een volgens de gemeente een onoverbrugbaar financieringstekort.

XL De Ateliers is het niet eens met de taxateur van de gemeente en verwacht veel meer voor de huidige panden te kunnen vangen. De gemeente heeft nu besloten de stichting hiervoor één jaar de tijd te geven. De illegale containers en units worden door de gemeente tijdelijk opgeslagen, zodat het pand beter gepresenteerd kan worden aan aspirant-kopers.

Europese subsidie

Met alleen de aankoop van de boerderij is XL De Ateliers echter nog niet klaar. Daarna moet de boerderij verbouwd worden. De stichting heeft hierbij de hoop gevestigd op Europese subsidie. B en W willen in principe best meebetalen, maar is afhankelijk van Europa. Wel gaat de gemeente alvast beginnen met de procedure voor het wijzigen van het bestemmingsplan.

Als het pand is aangekocht en verbouwd en het bestemmingsplan is gewijzigd, moet XL De Ateliers nog een sluitende exploitatie maken. Dit is volgens het college het minst grote probleem: ,,De afgelopen 10 jaren is dit XL De Ateliers immers ook gelukt.’’

Dossier XL De Ateliers