DeDrontenaar.nl

Donderdag, 4 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Oudejaarsconference van Drontenaar Jacob Spoelstra in Meerpaal: „Nuance is niet leuk”

Oudejaarsconference van Drontenaar Jacob Spoelstra in Meerpaal: „Nuance is niet leuk”
Jacob Spoelstra
Foto: Helene Wiesenhaan
Redactie: M.H.

DRONTEN – Het thema is inmiddels duidelijk, het schaven nog in volle gang. Cabaretier en stand-up comedian Jacob Spoelstra (50) treedt al jaren op, maar maakt zaterdag (14 december) zijn debuut in zijn woonplaats Dronten. En dat doet hij in De Meerpaal met zijn eerste oudejaarsconference. „Aan het begin van het jaar zou je misschien hebben gezegd dat Thierry Baudet hèt thema van 2019 is. Nu vraag je je af, leeft die nog?”

Wat de Drontenaar van Friese komaf betreft is polarisatie uiteindelijk het woord dat 2019 typeert. „Iedereen gaat demonstreren en niemand levert wat in. Alles is zwart of wit en grijs is lastig.”

„Je ziet dat ook bij de Brexit. Er komt een mooi compromis, maar niemand gaat akkoord omdat de tegenstellingen veel te groot zijn. Daar kun je wat mee in het cabaret. Nuance is niet leuk. Over Trump kun je nu eenmaal meer grappen bedenken dan over Obama.”

Christelijke Netflix

Zelf was hij niet op het idee gekomen om een oudejaarsconference te maken. De streamingdienst New Faith Network vroeg hem. „Dat is een christelijke Netflix. Vorig jaar hadden die hun eerste jaarafsluiting. Rikkert, die van Elly en Rikkert, zorgde voor een programma en dat is goed uitgepakt. Nu vroegen ze mij.”

„Ze kenden me van de EO Jongerendag en wat andere optredens.” Vanaf 28 december is zijn eindejaarsshow er te zien. „En misschien worden de opnames wel in Dronten gemaakt, dat weet ik nog niet precies.”

Hypotheek

Hij woont sinds een jaar of tien in Dronten en de communicatieadviseur van een groot automatiseringsbedrijf staat sinds zijn 35ste geregeld op de planken. „In Friesland heb je weinig mogelijkheden om eens wat te proberen. Met een hypotheek en twee kinderen maak je die stap ook niet zo snel. Ik dacht ook dat ik het niet zou kunnen”, verklaart hij de late start.

Toch bleef het podium trekken. „Mensen zeiden: je moet naar de Randstad, daar gebeurt het. Ik ben eerst in Almere gaan wonen en heb vanaf die tijd aan open podia en wedstrijdjes meegedaan. Dat ging goed en nu treed ik zo’n honderd keer per jaar op.”

Avondvullend

Van acht minuutjes in een line-up met andere cabaretiers bouwde hij zijn programma uit naar twintig minuten en later tot een avondvullende voorstelling. Van de oudejaarsconference wordt een programma van ongeveer een uur gemaakt. De eerste try-outs zijn achter de rug en die stemden hem tevreden.

Behalve zelf optreden schrijft hij ook veel voor andere cabaretiers en zijn grappen zijn al in de nodige oudejaarsconferences voorbij gekomen. „Voor wie ik allemaal schrijf? Dat zeg ik niet, dat dòe je nu eenmaal niet.”

Dronten geen thema

Dronten is in ieder geval nooit een thema in zijn werk. „Als je in Brabant zegt dat je uit Dronten komt denken ze dat het in Friesland ligt. Ik heb daarom lang volgehouden dat ik in Almere woonde, daar heeft het publiek een beeld bij.”

Dat ze hem in Dronten nauwelijks kennen weet hij. „Aan die bekendheid in mijn eigen woonplaats moet ik nog werken, ja. Ach, als ze elders maar weten wie ik ben.”

Kezellig

Bij De Meerpaal kennen ze hem wel. Ze omschrijven zijn oudejaarsprogramma als volgt: „Met zijn Friese roots heeft Jacob Spoelstra een nuchtere kijk op de ongewone dingen in het leven. Of het nu Thierry Baudet, Doutzen Kroes of droge worst is, het maakt hem niks uit. Alles en iedereen komt aan de beurt. Ga lachend het jaar (bijna) uit in deze voorstelling over 2019. Kezellig!”

In De Meerpaal verwacht hij zaterdag in ieder geval de nodige vrienden en familie. „Dat is aan de ene kant mooi. Aan de andere kant eigenlijk niet, want het geeft een ander soort druk, je staat er toch net anders. Maar ik laat het los.” Voor een leuke avond zorgen, dat is ondertussen zijn belangrijkste doel. „Wanneer ik het een succes vind? Als mensen lachen!”


Aanvang: zaterdag 14 december 2019 20:15