Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”

Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”Organisatie Wijland Festival net zo blij als alle bezoekers: „Wereld een beetje mooier maken”

24 Foto’s

DRONTEN - Blije, vrolijke, verbaasde gezichten bij bezoekers èn bij medewerkers en vrijwilligers. Het is een opgewekte bedoening in het Wisentbos bij de vierde editie van het Wijland Festival en dat is precies wat Bert Talens voor ogen heeft: „De wereld een beetje mooier maken.”

Het driedaagse festival is georganiseerd door stichting XL Festival en die huurt op haar beurt stichting XL De Ateliers uit Dronten in als producent. DeDrontenaar.nl nam zondagmiddag een kijkje en sprak met de directeur/organisator.

De vierde editie van het Wijland Festival. Hoe gaat het?
Bert Talens: „Heel goed. Je ziet het, het is gezellig, niets mis mee.”

Doen jullie dingen anders dan bij de vorige edities?
„De terreinindeling is heel anders. We hebben het ruimer opgezet, omdat we door de jaren heen meer bezoekers trekken. Er komen steeds meer programma-onderdelen, er is veel meer voor kinderen en we hebben alles nu goed gespreid over het terrein.”

Hoe zijn de reacties?

„Louter positief, zowel van artiesten als van bezoekers.”

Wat is de succesformule?
„Het complete plaatje. En vandaag natuurlijk het heerlijke weer, het is perfect festivalweer. Het is allemaal heel relaxed: van vrijwilligers tot professionals, iedereen loopt er heel relaxed bij. Dat is de sfeer die wij proberen te brengen en dat verwachten wij ook van onze mensen. De bezoekers passen zich daarbij aan en die weten nu zo’n beetje wat ze hier kunnen verwachten.”

Komen de bezoekers doelgericht voor een bepaald onderdeel van het programma?
„Veel mensen weten helemaal niet wat er op het programma staat. Die komen gewoon omdat ze weten dat het kwalitatief goed is en dat de sfeer ontzettend relaxed en gezellig is. Dàt maakt dat de mensen hier graag komen en dàt maakt dat wij het graag organiseren.”

Heb je enig idee hoeveel mensen er zijn geweest?
„Op dit moment nog niet. We moeten de cijfers van de beveiliging nog krijgen.”

Hoe verhoudt de hoeveelheid toeschouwers zich van overdag tot ’s avonds?
„Dat is ongeveer hetzelfde. Alleen wisselt het publiek. Je ziet dat het nu mooi druk is, maar wel behapbaar. We staan nu in het kindergedeelte. Hier stoppen de activiteiten om zeven uur en dan verplaatst het zich naar de omgeving van het hoofdpodium. Dan komen de jong-volwassenen en de ouderen, ook voor de voorstellingen in de containers etcetera.”

Heb je enig idee of het vooral mensen uit Dronten zijn?
„Ze komen overal vandaan. Voor dit jaar weet ik het niet, maar vorig jaar hebben we een publieksonderzoek gedaan. Daaruit bleek dat 50% uit Dronten kwam en 50% van elders. En daarvan kwam dan weer 30% uit Flevoland en 20% uit de rest van het land.”

Gistermiddag een flinke regenbui. Hebben jullie daar last van gehad?
„Ja natuurlijk, dat was een beetje zonde. Tot drie uur was het lekker weer en was het terrein goed gevuld. Toen het ging regenen was het snel gebeurd. Dat kan ik me ook wel voorstellen als je hier met je kinderen rondloopt, dan zoek je je heil elders. Maar ’s avonds was het weer lekker vol.”

Wat springt er wat jou betreft uit?
„Alles! Als ik iets specifieks ga noemen, doe ik anderen tekort. Je moet het zien als één groot programma en dàt maakt het leuk. Dat is van de toiletjuffrouw tot circus, tot singer-songwriters, tot de bands op het hoofdpodium. Daar maak ik geen enkel onderscheid in: iedereen is even belangrijk om het geheel tot een succes te maken.”

Al met al ben jij een tevreden man?
„Héél tevreden. Als ik hier rondloop, dan denk ik: dit is waar we een jaar lang met z’n allen heel hard aan werken en dit is mooi. Ik zie veel blije gezichten, verbaasde gezichten. Nu van de kinderen en ’s avonds zie ik dat ook: mensen die elkaar aanstoten omdat ze een band mooi vinden. Mensen die verbaasd uit een theatervoorstelling komen en daar onder het genot van een patatje, een wijntje of een biertje over napraten. Gedachten verzetten en andere gedachten bij de mensen brengen, dat is waar we het voor doen.”

En dat geef jullie een kick.
„Ja, daarom zit ik in dit vak. Dit is wat ik wil: de wereld een beetje mooier maken. En als ik zo om me heen kijk, dan is de wereld op dit moment op deze plek mooi. Dat maakt mij blij en dat maakt dat iedereen er volgend jaar wéér iets moois van wil maken.”

Dus volgend jaar weer en weer op deze locatie?
„Zoals het er nu uitziet wel. Dit is een mooie locatie, daar houden we aan vast! Ook volgend jaar maken we er weer wat moois van.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo