DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 10 april 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Meerpaal-directeur moet Waylon en Best of Britain afzeggen: „Het is wat het is”

Meerpaal-directeur moet Waylon en Best of Britain afzeggen: „Het is wat het is”
Hans Maris
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Ook in Dronten zijn na de coronabesluiten van het kabinet tal van activiteiten geschrapt. Zo heeft De Meerpaal tot 31 maart alle theatervoorstellingen geannuleerd. Het betekent bijvoorbeeld dat de uitverkochte voorstelling van Waylon op zaterdag en het eveneens populaire Best of Britain van morgen niet doorgaan.


DeDrontenaar.nl sprak erover met Meerpaal-directeur Hans Maris.

Is het voor jullie een moeilijke beslissing geweest?

Hans Maris: „Op zich wil je dit natuurlijk liever niet. Maar het is een beslissing in lijn met het kabinet, dus we hebben weinig keus. We hebben in Nederland allemaal deze situatie liever niet. Het is wat het is en daar moeten we mee dealen.”

Neem je zo’n beslissing met pijn in je hart?
„Ik vind het erg jammer, want we hadden de komende dagen hele mooie, grote voorstellingen met uitverkochte zalen. Als je het hebt over Waylon en Best of Britain, dan moeten we 1.300 mensen teleurstellen. En ook voor volgende week hadden we een paar mooie voorstellingen staan. Maar zoiets komt altijd ongelegen, ongeacht welke voorstelling. Ook bij een avond met vijftig mensen wil je dit niet.”

Proberen jullie deze voorstellingen opnieuw in te plannen?
„We gaan in gesprek met de impresariaten. Het vinden van een andere datum is lastig, want op welke termijn kun je iets inplannen? Als er een andere datum mogelijk is, dan verplaatsen we het. Dan behouden de bezoekers hun tickets en kunnen ze op die andere datum komen. Kunnen ze dan niet of gaat de voorstelling definitief niet door, dan kunnen ze hun kaartjes retourneren en krijgen ze hun geld terug.”

Is De Meerpaal daarvoor verzekerd?
„Nee, maar op het moment dat een voorstelling niet doorgaat door overmacht hoeven we zo’n voorstelling ook niet te betalen. We hebben dan dus ook niet heel veel kosten.”

De bioscoop blijft open, al mogen er maximaal 100 mensen naar binnen. Waarom gaat dat wel door?
„Er zijn al veel mensen die bioscoopkaartjes hebben gekocht. We hebben hele drukke filmdagen achter de rug, met name door ‘De Beentjes van Sint-Hildegard’. We zijn als Meerpaal tòch geopend en ons personeel is er tòch, dus we dachten: laat die film voorlopig doorgaan. We horen van veel mensen dat ze toch graag iets leuks willen blijven doen. We kijken hoe zich dit ontwikkelt. Als de Drontenaar de komende weken massaal besluit niet naar de film te gaan, dan kunnen we de bioscoop altijd nog dicht doen.”

Hoe zit het met de andere activiteiten van De Meerpaal?
„De lessen van de Academie, de activiteiten van Meerpaal Welzijn en Meerpaal Recreatie, dat gaat allemaal gewoon door. Onze jongerenwerkers, sociaal werkers en buurtsportcoaches blijven actief in de wijken. De Meerpaal blijft open en ook de bibliotheek, het serviceplein, de dorpshuizen en het inloophuis blijven open. Mochten er nieuwe richtlijnen komen, dan gaan we daar weer op acteren.”

Wat voor gevoel heb je er bij?
„Ik denk hetzelfde als wat iedereen in Nederland heeft. Alhoewel we er de laatste dagen rekening mee hebben gehouden, blijft het heel teleurstellend. Wat er met dit virus op ons afkomt is iets nieuws. We moeten manieren vinden om daarmee om te gaan. Het besluit van het kabinet is daar onderdeel van. Daar moeten we naar handelen. We hadden met z’n allen liever gehad dat dit niet nodig was geweest, maar dit is overmacht en daar proberen we zo goed mogelijk mee om te gaan. Laten we hopen dat het virus zo snel mogelijk onder controle is, zodat we het normale leven weer kunnen oppakken.”

Coronavirus