DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 19 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Luchtmachtkapel ‘van een andere orde’ dan harmonieorkesten uit gemeente Dronten

Luchtmachtkapel ‘van een andere orde’ dan harmonieorkesten uit gemeente Dronten
Lazise Hillebregt (D66)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Moet je ieder jaar 10.000 euro uitgeven aan een concert van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht in Dronten, terwijl de plaatselijke harmonieorkesten ieder dubbeltje drie keer moeten omdraaien? Die vraag stelde Siert Jan Lap (CDA) gisteravond. „Het een heeft niets met het ander te maken”, reageerde Lazise Hillebregt (D66).

Op voorstel van D66 besloot de gemeenteraad gisteravond 20.000 euro beschikbaar te stellen voor twee concerten van de luchtmachtkapel. De democraten hopen zo een ‘mooie jaarlijkse traditie’ te maken van het optreden op 11 oktober in De Meerpaal.

75 jaar bevrijding

CDA, PvdA en GroenLinks stemden tegen het voorstel. „Tienduizend euro per concert is een boel geld, zeker als je weet dat er 750 mensen in De Meerpaal passen en er de laatste keer ook erg veel genodigden waren”, zei Paul Vermast (GroenLinks). Hij zou liever wat meer geld uitgeven aan bijvoorbeeld de viering van 75 jaar bevrijding over anderhalf jaar.

„Waar houdt het op?”, vroeg Suzanne Stoop (PvdA) zich af, „Stel dat we een bepaalde cabaretier heel leuk vinden en we gunnen heel Dronten zijn optreden. Ik vind dat we ons daar niet mee moeten bemoeien. Ik vind het zo willekeurig.”

Van een andere orde

Lazise Hillebregt benadrukte dat het haar niet alleen om de luchtmachtkapel gaat: „Ik wil best breder discussiëren over wat cultuur is en wat cultuur ons waard is.”

De link tussen het voorstel en de amateurorkesten in Dronten ziet zij echter niet: „Het luchtmachtorkest is van een andere orde.”