DeDrontenaar.nl

Maandag, 6 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Iris legt zich meer en meer toe op schilderen: „Vooral vanwege het gebrek aan kleur in mijn leven”

Iris legt zich meer en meer toe op schilderen: „Vooral vanwege het gebrek aan kleur in mijn leven”
Kunstenares Iris tijdens de interculturele kunstmarkt in de bibliotheek.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - „Eigenlijk schilder ik mijn hele leven al”, zegt Iris tijdens de interculturele kunstmarkt in de bibliotheek van Dronten, „Maar de laatste tijd ben ik méér gaan schilderen. Vooral vanwege het gebrek aan kleur in mijn leven.”

Er exposeren tijdens de kunstmarkt verschillende jonge kunstenaars in de bieb. De hele groep heeft deelgenomen aan de workshops van Jan Reijmerink, georganiseerd door Stichting Kunstraad Dronten. Iris, die alleen met haar voornaam in de krant wil, is enthousiast over dat project: „Een hele fijne ervaring om op die manier bezig te zijn en om zo je hoofd leeg te kunnen maken.”

Geen Drontenaren

De workshops werden gehouden op de Warmonderhof. „Eén meisje uit Dronten heeft meegedaan, voor de rest waren het allemaal mensen van de biologisch-dynamische opleiding”, aldus Iris, „Misschien zegt dat iets over de artisticiteit en de creativiteit van de jongeren in Dronten of in ieder geval over de interesse in de kunst. Jammer!”

Zelf is ze twee of drie keer in de week in het kunstlokaal van de school te vinden: „Heel leuk om daar mensen te ontmoeten door middel van kunst, om er met elkaar over te praten en om met elkaar te sparren over hoe je iets doet, hoe je iets vorm geeft.”

Vooral spannend

De kunstmarkt is voor de oorspronkelijk uit Leiden afkomstige studente de eerste keer dat ze met haar werk naar buiten treedt. „Ik vind het vooral spannend”, klinkt het. Het valt haar op dat veel bezoekers niet het achterste van hun tong laten zien: „Het is moeilijk aan de mensen af te lezen wat ze er van vinden, de meesten willen vooral aardig zijn.”

Over het evenement op zich is ze enthousiast: „Geweldig, echt leuk. Mooi om te zien dat iedereen hele verschillende materialen gebruikt en op hele verschillende manieren exposeert. Je merkt dat het ook heel belangrijk is hoe de kunstwerken getoond worden. En het is ook gewoon gezellig.”

Popart

Haar eigen werk is geïnspireerd op de popart van onder anderen Keith Haring en Ravian van Beele. Haar zoektocht begon bij het thema ‘tijd’: „Tijd was op dat moment een grote factor in mijn leven.” Daaruit kwamen de kleuren geel, paars, rood en groen naar boven, waarmee ze is gaan experimenteren.

Kunst werkt voor Iris als een vorm van therapie. Daarnaast heeft ze ook een boodschap: „Ik ben heel erg bezig met symbolen, maar ik heb er steeds ook een soort ‘grapje’ in verwerkt, iets wat je aan het denken zet.”

Ontlading

Uiteindelijk wil ze boerin worden, al gaat ze ook met de kunst absoluut door: „Het is voor mij een ontlading. Ik kom mezelf heel erg tegen. Dat is leerzaam, niet altijd makkelijk, maar je kunt daarna weer dóór. En uiteindelijk heb je een mooi product neergezet. Dat geeft een goed gevoel.”

Iris is 26 jaar en vierdejaars student. Dat betekent dat haar verblijf in Dronten bijna ten einde is. „Geweldig”, oordeelt ze over haar huidige woonplaats, „Althans… de plek waar ik woon vind ik geweldig. Op de campus hebben we met elkaar een mooie omgeving gemaakt. Dronten is verder wat kaal, wat saai. Misschien dat het nog komt, over dertig jaar of zo.”