Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

INTERVIEW | Paul de Munnik zingt een lied over Dronten: „Heimwee naar de totale vrijheid”


DRONTEN - De basis voor de artistieke carrière van Paul de Munnik werd gelegd in Dronten, waar hij is geboren en getogen. Nadat hij Dronten op 19-jarige leeftijd verliet, werd hij vooral bekend als de helft van ‘Acda en De Munnik’. Bij het uiteenvallen van dat succesduo probeerde Paul zichzelf opnieuw uit te vinden. Het leidde tot een terugkeer naar zijn jeugd in Dronten en een nieuw lied: ‘Horizon’.

‘Horizon’ is recentelijk verschenen. Het is een autobiografisch lied, dat voor een belangrijk deel over Dronten gaat. DeDrontenaar.nl sprak erover met Paul de Munnik.

Vanwaar een nummer over Dronten?
Paul de Munnik: „Het gaat natuurlijk over meer dan Dronten alleen. Het gaat over de plek waar je vandaan komt en dat is in mijn geval Dronten.”

Wat was er zo bijzonder aan die plek?
„Toen ik opgroeide in Dronten, was alles nog vlak. Je kon nog heel ver kijken, alles was net geplant, Zeewolde en Almere waren er nog niet. Alles om ons heen werd langzamerhand gebouwd. Dat heb ik in het lied vertaald met: je zag alleen maar horizon. Dat was niet letterlijk zo, maar in overdrachtelijke zin wel: overal waar je keek, kon je de horizon zien.

Wat voor gevoel roept dat bij je op?
„Het idee dat je verder kon, dat je het allemaal nog kon bedenken, dat alles nog mogelijk was.”

Dronten en de ontwikkeling van Dronten als metafoor voor het leven?
„Ja, eigenlijk wel. Althans, voor het begin van het leven. In mijn geval ook nog letterlijk, omdat ik daar geboren ben. In Dronten zijn alle plannen ontstaan, daar heb ik bedacht wat ik wilde worden en wat ik zou kunnen worden. Al die dromen worden langzamerhand voor een deel werkelijkheid. Alles om je heen begon te groeien. De bomen gingen groeien en zo langzamerhand zag je steeds minder horizon.”

Was er een concrete aanleiding om dit nummer te schrijven?
„Toen we stopten met Acda en De Munnik had ik het gevoel: ik moet mezelf opnieuw uitvinden ofzo. Ik ben op zoek gegaan naar het moment dat ik uit Dronten weg ging om een carrière op te bouwen in het theater of in de muziek. Dat is uiteindelijk Acda en De Munnik geworden, waar we hartstikke blij en dankbaar om zijn vanwege al die jaren met veel succes. Als je daarmee stopt en je wilt op de een of andere manier opnieuw beginnen, dan kom je het moment tegen dat je ooit weg ging uit Dronten. Wat dacht je toen? Wat voelde je? Wat was er toen nog veel mogelijk. Dat wilde ik opzoeken: dat alles weer mogelijk is. Dat komt in dit nummer overdrachtelijk terug.”

Klinkt er heimwee in door?
„Heimwee niet zozeer. Natuurlijk, ik ben in Dronten geboren en dat is belangrijk voor mij. Maar wel heimwee naar een tijd dat alles nog kon. Dat is iets moois: je mag nog alles worden. Als je jong bent, realiseer je dat helemaal niet. Op het moment dat je ouder wordt - ik begin zo langzamerhand van middelbare leeftijd te raken - dan denk je: ik kan niet elke weg meer inslaan die ik zou willen inslaan. Dus het is inderdaad wel heimwee naar de totale vrijheid, naar de vrijheid van gedachten.”

Je bent je onschuld verloren?
„Wel in de zin dat je nu bepaalde dingen weet, je weet hoe dingen werken. Je probeert het allemaal nog wel uit te vinden - dat is ook mijn taak als ik een nieuw lied schrijf of als ik een nieuw theaterprogramma aan het bedenken ben - maar je komt er niet omheen dat je al dingen weet.”

Wat betekent dat concreet?
„Bepaalde paden bewandel je niet meer, omdat je weet dat die niet gaan werken. Dat is natuurlijk jammer, want daardoor kom je niet op gebieden waar je anders misschien wel terechtgekomen zou zijn. Als je jong bent, dan kàn dat nog. Dan zet je de stappen die je denkt nodig zijn. En dat is heel erg mooi.”

Wat heeft Dronten betekend voor jouw carrière?
„Het opgroeien in een dorp is anders dan opgroeien in een stad. Het is een totaal ander gevoel. Wij konden altijd alle kanten op, we konden naar buiten, we konden de weilanden in, de akkers op, tussen de fruitbomen door rennen. Je kon altijd op pad met een groep vrienden. Je bent de ruimte gewend en dat doet natuurlijk iets met een mens.”

Kun je omschrijven wàt het met je heeft gedaan?
„Als ik nu door Flevoland rij, dan voel ik een soort rust. Ik heb geleerd om de dingen rustig te bekijken, van een afstandje. Je neemt de tijd om dingen te overzien, te overwegen. Het hoeft niet allemaal heel snel. Je kon in de polder een stuk gaan rijden en dan kwam je heel lang niks tegen. Zelfs als ik nu vanaf Amsterdam kom en ik pak de Vogelweg en de Rietweg, dan heb je nog stukken waar het wel Amerika lijkt. Dat mooie, dat platte, daar ik hou daar echt van. Het geeft je de tijd om je gedachten op een rijtje te zetten of om iets langer over iets na te denken. Dat heb ik eraan overgehouden en dat vind ik wel heel prettig.”

Kom je nog in Dronten, heb je er nog familie?
„Mijn ouders zijn ondertussen overleden, maar mijn schoonouders wonen er nog.”

Komen de beelden bij de clip uit het familie-archief?
„Mijn vader maakte heel veel van die 8-millimeterfilmpjes, die was daar dol op. Dus wij hebben thuis een grote doos staan. Toen ik het idee kreeg voor dit nummer, van het ‘opnieuw beginnen’, dacht ik: waar vind ik de inspiratie van die eerste leegheid? Op dat moment bleek dat er veel meer filmpjes waren dan ik gedacht had, ook over de polder, het begin van Zeewolde, dat ik met mijn broers door de polder liep en met m’n vader meeliep naar zijn werk. Dat was echt die tijd, bijzonder om te zien.”

Ik weet niet of de sfeer van het lied past bij duizenden bierdrinkende Drontenaren, maar zou je ‘Horizon’ niet eigenlijk tijdens de Meerpaaldagen moeten komen zingen?
„Haha, het past inderdaad niet persé bij duizenden bierdrinkende Drontenaren, maar de Meerpaaldagen zouden voor mij natuurlijk een prima plek zijn om een keer te komen spelen met mijn band. Zeker, dat lijkt me hartstikke leuk!”

Maar durf je het dan aan om ’s avonds laat dit lied over Dronten te zingen?
„Dat ligt er maar net aan hoe de sfeer op zo’n ogenblik is. Ik maak vaak nummers om naar te luisteren en dat is op festivals niet altijd even handig. Dus ik moet altijd zorgen dat ik een setje achter de hand heb, waarmee ik kan doorbeuken. Op zich zou ik het graag in Dronten willen spelen. Het is de vraag of je er echt mee wegkomt, maar misschien wel. Dan zou ik het in mijn eentje achter de piano doen als een soort ode.”

Goed Jaar

'Horizon' maakt deel uit van het nieuwe album 'Goed Jaar' van Paul de Munnik. Dit album wordt in etappes uitgebracht. De eerste 8 nummers zijn inmiddels overal te beluisteren, waaronder dus ook het nummer ‘Horizon’. Recentelijk verscheen de clip van dit nummer. In het voorjaar van 2018 verschijnt het album in z’n geheel. Het album is dan, naast de digitale kanalen, ook op vinyl en cd te verkrijgen.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo