DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 18 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Ideeën voor typisch Drontens kunstwerk: „Als je iemand tegenkomt zeggen ze hallo”

Ideeën voor typisch Drontens kunstwerk: „Als je iemand tegenkomt zeggen ze hallo”Ideeën voor typisch Drontens kunstwerk: „Als je iemand tegenkomt zeggen ze hallo”Ideeën voor typisch Drontens kunstwerk: „Als je iemand tegenkomt zeggen ze hallo”
Redactie: M.H.

DRONTEN - Zes dames zijn afgekomen op de creatieve middag van de gemeente Dronten. Hun zes collages moeten uiteindelijk leiden tot een typisch Drontens kunstwerk in de hal van het nieuwe gemeentehuis. „Wat ik bijzonder vind in Dronten? Als je iemand tegenkomt zeggen ze hallo”, vertelt Celestine Gebuijs, één van de deelnemers, „Als je dat in Lelystad doet, dan kijken ze je aan met een gezicht van: die moet wat van me.”

De middag in De Meerpaal staat onder leiding van kunstenares Isis van den Berg. Zij tempert het enthousiasme van amateurkunstenaars die denken dat ze zelf een ontwerp mogen maken voor in het nieuwe gemeentehuis. „Wat wij doen: wij geven een impressie van wat Dronten voor ons betekent. En dat dient straks ter inspiratie voor de kunstenaar.”

Een stuk goedkoper

Celestine betreurt die procedure. „Wat mij betreft hangen ze in het gemeentehuis gewoon de kunstwerken op die door iedereen gemaakt worden, zodat het ècht van de inwoners is. Dat is ook een stuk goedkoper.”

Sabine Veen, een andere deelnemer aan de creatieve middag, is het daar niet mee eens. Zij vindt dat er wèl een kunstenaar aan het werk gezet moet worden. Sabine heeft zelfs al iemand op het oog: „Wilma Veen uit Harderwijk, die is echt fantastisch.”

Plannetje blijft geheim

Isis van den Berg zou een uitnodiging van de gemeente Dronten bijzonder eervol vinden. Sterker nog: ze heeft al precies voor ogen wat ze wil maken. De kunstenares uit Lelystad houdt haar plannetje echter nog even geheim om de concurrentie niet op ideeën te brengen.

De leidster van de middag vertelt dat er op verschillende plaatsen wordt gebroed op wat er nu bijzonder is aan Dronten. Zelf begeleidt ze ook de schilderclub Met Perspectief en enkele basisscholen. „Van alles wat gecreëerd wordt, wordt een expositie van gemaakt”, legt ze uit.

Zien de inwoners in het gemeentehuis nog iets terug van hun suggesties? „Wel in de expositie, maar niet één op één”, antwoordt Isis, die het hele project ‘spannend, leuk en uitdagend’ vindt. „Het is belangrijk dat ze de mensen erbij betrekken.”

Uitzichten en landerijen

Blijft de vraag wat nou typisch Dronten is. Celestine noemt de uitzichten en de landerijen, plus de jaarlijkse dodenherdenking. Sabine wijst op het landelijke, de natuur en enkele persoonlijke favorieten: haar eigen straatje en de weggeefwinkel.

Isis hoort ouderen vaak het beeldje van de polderpionier en De Meerpaal noemen: „Maar voor kinderen is dat weer heel anders, die kijken op een hele andere manier naar hun omgeving. Dan hoor ik bijvoorbeeld het Johan Cruyff voetbalveldje of de fontein op het Meerpaalplein. Het is aan de kunstenaar om dat allemaal tot één kunstwerk te maken.”

Verbouwing gemeentehuis