DeDrontenaar.nl

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Het gaat pianolerares Suzanne de Lange om de glinstering in de ogen

Het gaat pianolerares Suzanne de Lange om de glinstering in de ogen
Suzanne de Lange geniet van het pianospel van één van haar leerlingen.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Suzanne de Lange-Span was gisteren één van de docenten van De Meerpaal Academie, die hun instrumenten presenteerden tijdens de open dag. „Als je mensen kunt prikkelen, zodat ze plezier hebben in muziek, dáár gaat het om”, vertelde de pianolerares uit Bant.

Wat is de bedoeling van deze open dag?
Suzanne de Lange: „We laten zien wat er normaal gesproken gebeurt in de lessen. Iedereen kan komen kijken om bijvoorbeeld even een instrument uit te proberen: even kijken of het iets voor je is, of het bij je past, vragen stellen.”

Wat doe jij zelf bij De Meerpaal Academie?
„Ik geef pianoles, vooral aan de klassieke leerlingen.”

Waarom heb jij ooit voor de piano gekozen?
„Voor mij is dit natuurlijk het mooiste instrument dat er is, maar dat is een open deur. Muziek is altijd mijn leven geweest en ik heb allerlei dingen gedaan: ik heb fluit gespeeld, ik heb tuba gespeeld, ik heb klarinet gespeeld, ik heb van alles gedaan. Maar piano is het instrument dat het beste bij mij past. Daarin ben ik verder gegaan en ik heb er mijn werk van kunnen maken.”

Hoeveel leerlingen heb je in Dronten?
„Ik heb 20 tot 25 leerlingen.”

Wat is de kick van het lesgeven?
„Het is leuk om leerlingen te zien groeien. Ze komen soms helemaal blanco binnen, ze weten helemaal niet wat ze willen. Dan volgt er een soort ontdekkingsreis: wat wil je en wat kun je? Ik help ze om daarin hun weg te vinden. De een wil noten lezen en de klassieke stukken spelen, de ander wil graag een popliedje kunnen spelen. Het varieert ontzettend wat mensen willen en wat ze kunnen en ik voel me een soort coach die dat zo goed mogelijk begeleidt.”

Er is nu een echt talentje aan het spelen. Is dat ’t leukst, om met zulke kinderen te werken?
„Dat is uiteraard leuk, maar het gaat er vooral om dat je de lol van muziek eruit haalt. Als je mensen kunt prikkelen, zodat ze plezier hebben in muziek, dáár gaat het om. De glinstering in de ogen als ze iets nieuws hebben geleerd…”

Hoe zijn vandaag de reacties?
„Positief. De muziek heeft het landelijk gezien lastig, het loopt allemaal een beetje terug. Maar mensen vinden het nog steeds leuk en heel interessant. Ze ontdekken hier dingen waarvan ze het bestaan niet kenden. Dat vind ik leuk om te zien.”

Open dag Meerpaal Academie