DeDrontenaar.nl

Woensdag, 15 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeentebestuur Dronten doet geen uitspraken over deadline voor XL De Ateliers

Gemeentebestuur Dronten doet geen uitspraken over deadline voor XL De Ateliers
Het XL Festival mag niet meer worden gehouden aan De Amstel.
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het gemeentebestuur van Dronten doet geen mededelingen over XL De Ateliers. De stichting moest vóór eind mei aan drie voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor gemeentelijke steun bij de verhuizing naar de Rendierweg. Die termijn is de afgelopen nacht verstreken.

De vestiging van XL De Ateliers op het industrieterrein Business Zone Delta voldoet niet aan het bestemmingsplan en moet daar weg. De culturele stichting en de gemeente zijn daarom al jaren in gesprek over een mogelijke verhuizing naar de Rendierweg.

Drie voorwaarden

De gemeente wilde de helpende hand bieden, mits XL De Ateliers aan drie voorwaarden zou voldoen: verkoop van het pand aan De Amstel, gegevens voor de bestemmingsplanwijziging van de Rendierweg aanleveren en een goedgekeurde aanvraag voor Europese subsidie. Het lijkt onaannemelijk dat hiervoor de deadline is gehaald, maar noch de gemeente noch XL De Ateliers willen dat bevestigen.

„Het college komt binnenkort met een standpunt naar buiten”, reageert cultuurwethouder Ton van Amerongen.

Gemeenteraad

In de gemeenteraad zei de wethouder in april, dat er wat hem betreft geen rek meer in zit en dat hij de kans klein acht dat de verhuizing doorgaat. Van Amerongen kan daarbij rekenen op de volle steun van een meerderheid van de gemeenteraad.

GroenLinks stribbelde tegen en overwoog een motie in te dienen. Daar is echter van afgezien, omdat de fractie inzag dat er voor steun aan XL De Ateliers geen meerderheid zou zijn.

XL De Ateliers kondigde vorige week via Omroep Flevoland een gang naar de bestuursrechter aan. Zij willen de handelwijze van de gemeente aanvechten.

Dossier XL De Ateliers