DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 11 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

De Meerpaal wil avondje-uit aantrekkelijker maken met horeca en randprogramma

De Meerpaal wil avondje-uit aantrekkelijker maken met horeca en randprogramma
Hans Maris en Ton van Amerongen
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeenteraad heeft een handige constructie bedacht, waardoor De Meerpaal voordeeltjes uit de gesubsidieerde activiteiten kan gebruiken om de tekorten op het theater te dekken. Zelf is De Meerpaal ook druk bezig om de theaterinkomsten te vergroten, bijvoorbeeld door een aantrekkelijker horeca-aanbod en een randprogramma.

Meerpaal-directeur Hans Maris vertelde bij zijn aanstelling al dat het een lastige klus wordt om het theater kostendekkend te maken. Inmiddels zegt hij dat de kosten voor de programmering kunnen worden betaald uit de recettes. „Maar we belasten niet àlle kosten door aan het theater”, voegt hij daar meteen aan toe.

Toestemming vragen

Tot voor kort mocht de gemeente Dronten geen subsidie verlenen aan het theater. Als er dan geld overbleef op andere activiteiten, moesten De Meerpaal en B en W speciaal toestemming vragen aan de gemeenteraad om zo'n meevaller te mogen gebruiken voor het theater.

De gemeenteraad heeft daarom een handigheidje verzonnen: het theater krijgt jaarlijks één euro subsidie. Daarmee is het theater formeel een ‘gesubsidieerde activiteit’ en krijgt De Meerpaal meer ruimte om te schuiven met geld.

Hans Maris voegt er meteen aan toe dat hij geen constructies gaat bedenken om te besparen op andere gesubsidieerde activiteiten: „Die activiteiten staan nadrukkelijk omschreven. Dàt is wat we gaan leveren en dat gaan we zo goed mogelijk doen.”

Avondje-uit

Wel hoopt hij op andere manieren extra inkomsten te genereren voor het theater. Zo moet het nieuwe Meerpaal-magazine tot meer bekendheid leiden en wil hij avondje-uit promoten met een aantrekkelijker horeca-aanbod en een randprogramma: „Daar kunnen we nog wel een aardige slag in maken.”

Bij een randprogramma denkt hij bijvoorbeeld aan optredens van talentvolle leerlingen van De Meerpaal Academie in het grand-café. „Op die manier maak je de nazit aantrekkelijker. We hebben dat al een aantal keren gedaan en er zijn mogelijkheden om dat vaker te doen.”