DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 15 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Danny Tax houdt foto-expositie in de bieb: „Anders kijken en zien hoe mooi Dronten is”

Danny Tax houdt foto-expositie in de bieb: „Anders kijken en zien hoe mooi Dronten is”
In Dronten is vooral het havengebied een favoriet.
Foto: Danny Tax, dannytaxcreative.com.
Redactie: M.H.

DRONTEN – Danny Tax merkt dat veel mensen niet weten hoe mooi Flevoland, en ook Dronten, is. Met zijn expositie ‘Flevolandscapes’ laat hij vanaf 14 februari in de Flevomeer Bilbliotheek Dronten in tien foto’s zijn blik zien. „Meestal blíjven mensen kijken. Iedereen ziet er wat anders in.”

De tentoonstelling is tot 23 maart te bezoeken. De bibliotheek koppelde er een schrijfwedstrijd aan en Tax stelde bovendien een autoroute langs de getoonde beelden samen.

Fotovakschool

Danny Tax is 24 jaar en heeft zijn hele leven, op een paar jaar na, in Dronten gewoond. „Toen ik voor mijn studie in Zwolle woonde voor mijn studie fotografie bleef Flevoland trekken. Die polderweidsheid, die horizon en ruimte, ik vind dat zo mooi.” Nu studeert hij in deeltijd Photographic Design aan de Fotovakschool in Apeldoorn en combineert dat met zijn fotografiebedrijf Danny Tax Creative.

Het Flevolandse landschap is, omdat hij het zo mooi vindt, vaak een inspiratiebron voor zijn autonome werk. Voor de expositie voerde hij er tien in plexiglas uit. „Dat heeft een luxe uitstraling die past bij het werk. Ik wil altijd iets extra’s bieden. Standaard werk is er al genoeg en ik ben niet doorsnee.” Hij omschrijft zijn werk als kleurrijk, energiek en contrastrijk. „Ik speel met lijnen en compositie.”

Rendabel bedrijf

Hij werkt ook voor de zakelijke markt. „Met alleen autonoom werk kan ik nog geen rendabel bedrijf runnen. Mijn stijl past goed bij beeld voor bedrijven en is ook leuk om te doen.” Het vrije werk doet hij echter het liefst. „Daar haal ik de meeste voldoening uit.”

Een expositie organiseren om zijn foto’s te kunnen laten zien stond daarom hoog op zijn verlanglijstje. Via het zakelijk netwerk LinkedIn gooide hij een hengeltje uit en kwam in contact met de Drontense vestiging van de bibliotheek. „Mijn werk past daar goed. Misschien dat het daarna ook nog naar andere vestigingen van de Flevomeer Bibliotheek gaat, maar dat weet ik nog niet.”

Autoroute

Met zijn foto’s geeft hij een heel eigen blik op Flevoland. Door de autoroute samen te stellen kunnen kijkers de locaties bezoeken waar hij de foto’s maakte. De autoroute is 181 kilometer lang en tijdens de expositie af te halen in de bibliotheek.

Van Schokland, de energiecentrale aan het IJsselmeer, plekken in Dronten, de Ketelbrug of Zeewolde, het vormt de inspiratie voor zijn vrije werk. In Dronten is vooral het havengebied een favoriet van Tax.

Dronten als inspiratiebron

Zijn woonplaats biedt hem volop inspiratie. „Dronten heeft best mooie architectuur, vind ik, het is een mooie plaats. Veel mensen zien dat misschien niet. Door mijn foto’s leer je op een andere manier kijken.”

Als ze de autoroute volgen merken de mensen wat een fotograaf met de werkelijkheid doet. „Ik maak mijn foto’s op de momenten dat het licht het mooist is en maak keuzes in het beeld. Als iemand de route rijdt, zullen ze waarschijnlijk iets heel anders zien. Door dat contrast hoop ik dat mensen de schoonheid van de polder leren waarderen.”