DeDrontenaar.nl

Maandag, 21 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

‘Beste amateurkunstenaar’ Ruud Snakenborg streeft naar technische perfectie en schoonheid

‘Beste amateurkunstenaar’ Ruud Snakenborg streeft naar technische perfectie en schoonheid‘Beste amateurkunstenaar’ Ruud Snakenborg streeft naar technische perfectie en schoonheid‘Beste amateurkunstenaar’ Ruud Snakenborg streeft naar technische perfectie en schoonheid‘Beste amateurkunstenaar’ Ruud Snakenborg streeft naar technische perfectie en schoonheid
Redactie: M.H.

DRONTEN - Glaskunstenaar Ruud Snakenborg uit Dronten werd in juni tijdens een wedstrijd van Ik Toon uitgeroepen tot de ‘beste amateurkunstenaar van Flevoland’. Als vervolg daarop is hij door Kunstlink Flevoland in Lelystad gevraagd om mee te werken aan een project, waarbij meer bekendheid wordt gegeven aan glasblazen.

Ruud is zijn hele leven creatief bezig geweest: vroeger vooral met tekenen en schilderen in diverse technieken. Vanuit zijn werk als schilder, glaszetter en glassnijder, raakte hij geïnteresseerd in glaskunst. Eerst volgde hij samen met zijn vrouw Gerrie een cursus in alle technieken, van glas-in-lood maken tot glasbrandschilderen. Later volgde de tiffany-techniek. Ruud ging ook glasfusen, glasvormen en glasblazen.

Vuurtje opgestookt

Het vuurtje werd pas echt goed opgestookt tijdens een cursus glasblazen in Tilburg. „Er gebeurde iets met me”, zegt hij er zelf over. Zijn leermeester Philip van Boxtel zag hoeveel lol hij er in had en vroeg hem terug te komen. Ruud deed dat: eenmaal per maand, tweemaal per maand, twee jaar lang.

Thuis ging hij ontwerpen tekenen. Die probeerde hij uit in een zelfgemaakte oven. Glasblazen werd zijn passie en het werd een avontuur om meer en meer thuis te werken. Daarvoor schafte hij meerdere ovens aan, zelfs een straalcabine. Tweemaal volgde hij een professionele workshop bij de Australische kunstenares Jane B. Cowi.

Gevoelsmatig

Ruud werkt gevoelsmatig, kijkt op een andere manier naar dingen. Hij vraagt zich af: kan ik daarmee iets met glas? Hij streeft naar technische perfectie en naar schoonheid. Maar het is zijn visie dat het ook iets bij de mensen moet oproepen, dat het gewaardeerd moet worden. Anderzijds gaat het hem om het beheersen van het spel met de onderkoelde vloeistof en de controle op de techniek.

Met demonstraties en mini-workshops op evenementen, kunstmarkten en bij hem thuis in zijn atelier Farvet-Glass, laat hij anderen kennismaken met zijn passie voor de glaskunst. Daarnaast werkt Ruud ook in opdracht en zijn enkele van zijn kunstwerken te zien in de pop-up store van het kunstcollectief. Misschien dat hij na zijn werkzame leven thuis cursussen gaat geven.

Informatie

Nieuwe rubriek

Kunst Collectief Dronten heeft in juni aan De Kiel 19 in winkelcentrum Suydersee een pop-up store geopend. „Kunst kijken, kunst kopen”, zeggen de samenwerkende kunstenaars over de mogelijkheden, „En in de toekomst wellicht kunst lenen.”

De winkel is op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 10 tot 17 uur en ook op koopavonden en koopzondagen.

Iedere maand stelt Kunst Collectief Dronten één van de deelnemende kunstenaars voor in DeDrontenaar.nl. De maandelijkse rubriek wordt verzorgd door Tini Muller (teksten) en Sandra Gordijn (foto’s).

Kunst Collectief Dronten

Excuus

  • Het artikel over Ruud Snakenborg is ook gepubliceerd in de papieren editie van DeDrontenaar.nl. Daar stond in de kop een fout in de achternaam van de kunstenaar, waarvoor onze excuses (redactie).