DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 29 mei 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Windplan ongelofelijk onplezierig verrast door vliegveld Lelystad: „Te gek voor woorden”

Windplan ongelofelijk onplezierig verrast door vliegveld Lelystad: „Te gek voor woorden”
Wim Luijkx spreekt Dorpsbelangen Biddinghuizen toe.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - Het doorgaan van het omvangrijke windmolenplan in het oostelijke deel van de gemeente Dronten en een deel van de gemeente Lelystad komt in gevaar door de vliegroutes van de kleine luchtvaart van en naar vliegveld Lelystad. „Wij zijn ongelofelijk onplezierig verrast”, zegt voorzitter Wim Luijkx van Windplan Groen.

Windplan Groen is de overkoepelende organisatie voor de windenergieplannen voor het oostelijke deel van de gemeente Dronten. De voorzitter gaf gisteravond bij de vergadering van Dorpsbelangen Biddinghuizen een uiteenzetting over de stand van zaken.

Laagvliegers

Luijkx dacht in april op schema te zitten, toen luchthaven Lelystad met haar ‘laagvliegers’ opeens zorgde voor onduidelijkheid. De voorzitter benadrukte dat het hierbij niet gaat om de vakantievluchten waarover momenteel in het oosten van het land veel te doen is. De windmolenplannen worden dwars gezeten door de kleinere vliegtuigen die daar onder vliegen.

Het is sinds dit voorjaar opeens onduidelijk in hoeverre die kleine vliegtuigen de toekomst van het Windplan Groen in de weg zitten. „En dat terwijl we er al jaren mee bezig zijn. Het is te gek voor woorden”, vindt Wim Luijkx.

Pragmatische oplossing

Hij vertelde dat er de komende twee maanden beslissingen worden genomen. Hij weet niet of het vliegveld en Windplan Groen er onderling uit komen: „Ik hoop op een pragmatische oplossing, want anders moet de politiek een besluit nemen.”

Luijkx vraagt zich af of het economisch belang van de kleine vliegtuigjes groter is dan het belang van de windondernemers.

Windplan Groen