DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 18 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Windplan Groen bijt van zich af: opkopen eendenschuren is méér dan een ’trucje’

Windplan Groen bijt van zich af: opkopen eendenschuren is méér dan een ’trucje’
Bijeenkomst over Windplan Groen in Biddinghuizen.
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - Het opkopen van twee schuren en het snel vullen van deze schuren met eenden is volgens Windplan Groen méér dan een ‘trucje’ om de stikstofregels te ontlopen. „Wij nemen met nadruk afstand van deze en vergelijkbare termen”, schrijft de windkoepel.

Vorige week berichtte DeDrontenaar.nl dat Windplan Groen schuren in Biddinghuizen en Dronten heeft opgekocht vanwege de stikstofrechten. Naar aanleiding van de berichtgeving hierover heeft de windkoepel een extra nieuwsbrief verspreid.

Forse reductie

Windplan Groen schrijft in die nieuwsbrief dat er tijdens de bouw van het windpark ‘een geringe hoeveelheid’ stikstof kan vrijkomen. Als de windmolens er eenmaal staan zegt de windkoepel te zorgen voor een jarenlange en forse reductie van de uitstoot van stikstof. Dat gebeurt door het leveren van ‘schone’ energie en door het in gebruik nemen van ongeveer 57 hectare landbouwgrond: „Dit wordt daardoor niet meer bemest en bewerkt.”

In de nieuwsbrief wordt gemeld dat de windkoepel al geruime tijd op zoek was naar geschikte locaties voor kantoor en opslag tijdens de bouw. Na de stikstofuitspraak van de Raad van State beperkte die zoektocht zich tot stallen met een vergunning voor het houden van dieren.

Extra slot op de deur

Windplan Groen erkent dat beide stallen leeg stonden en inmiddels weer gevuld zijn met eenden. Het is volgens de windkoepel méér dan een ‘trucje’. De maatregel wordt omschreven als ‘een extra slot op de deur’ en ‘een solide en juridisch correcte oplossing’.

„De uitstoot tijdens de bouw wordt meer dan gecompenseerd door de maatregelen die nu zijn genomen”, besluit de windkoepel, „Het resultaat is dat Windplan Groen doorgang kan vinden en er een snelle start gemaakt kan worden met een project dat in de toekomst daadwerkelijk een belangrijke structurele bijdrage levert aan de beperking van de stikstofuitstoot in Nederland.”

Windplan Groen