Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Windmolens bij Biddinghuizen en Ketelhaven blijven staan door maatregelen vliegveld

Windmolens bij Biddinghuizen en Ketelhaven blijven staan door maatregelen vliegveld
Bijeenkomst in Biddinghuizen over Windplan Groen.
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

BIDDINGHUIZEN - De ruimte van Windplan Groen om de windmolens vlakbij Ketelhaven en Biddinghuizen te schrappen, wordt steeds meer beperkt. Dat zegt wethouder Ton van Amerongen nadat de windkoepel 20 geplande molens heeft moeten schrappen vanwege vliegveld Lelystad.

Op last van de luchtvaartinspectie zijn er twintig molens in het zuidelijke deel van Windplan Groen gecanceld. Wethouder Van Amerongen (VVD) kondigt aan dat de gemeente hierover een bezwaarschrift gaat indienen bij het Rijk. Daarin wordt vooral ingegaan op het effect van deze maatregel op Biddinghuizen en Ketelhaven. Om het hele windplan rendabel te maken, wordt het voor de windkoepel volgens de wethouder lastiger om deze beide dorpen te ontzien.

Gepiepeld

Windplan Groen heeft steeds gesteld dat de windmolens vlakbij de dorpen noodzakelijk waren om het plan rendabel te krijgen. „Zo krap was het dus allemaal niet qua marge”, zei Suzanne Stoop over de recente ontwikkelingen. De PvdA’er slikte in haar reactie het woord ‘gepiepeld’ in. Ton van Amerongen had echter geen enkele moeite om te stellen dat hij zich gepiepeld voelt.

De stuurgroep van Windplan Groen had de wethouder gevraagd om in te stemmen met het zogenaamde ‘rijksinpassingsplan’, waarin de locaties van de molens wordt vastgelegd. Van Amerongen heeft dat geweigerd. Hij wil de handen vrij hebben om een bezwaarschrift in te dienen en daarmee de bezwaarmakers uit Ketelhaven en Biddinghuizen eventueel een steuntje in de rug te geven.

Maatwerk rond dorpen

De wethouder heeft in ieder geval gesteld dat het wegvallen van de windmolens in de gemeente Lelystad niet mag leiden tot extra windmolens in de gemeente Dronten. „En ik heb in de stuurgroep aangegeven, dat ik het betreur dat de mogelijkheden voor maatwerk rond de kernen verder worden bemoeilijkt.”

Van Amerongen vertelde dat hij in gesprek is met de Vereniging van Eigenaren Ketelhaven, Dorpsbelangen Biddinghuizen en de groep verontruste inwoners van Biddinghuizen. In die gesprekken wordt besproken in hoeverre de hinder van de windmolens kan worden voorkomen. Ook het eventueel verplaatsen of helemaal niet plaatsen van de dichtstbijzijnde windmolens komt daar ter sprake.

Verbazing

De wethouder deed zijn uitspraken in antwoord op vragen van D66 en de VVD. Lazise Hillebregt (D66) sprak haar verbazing uit over het feit dat er altijd is gesteld dat verplaatsing van windmolens niet mogelijk was, terwijl het nu wel met 20 molens minder kan. Als er financiële ruimte ontstaat, vindt zij dat dit geld niet meteen naar de windkoepel moet gaan: „Dan moeten we ook kijken naar ruimte voor bewoners die overlast ervaren.”

De mogelijkheden voor de gemeente zijn echter beperkt. Alleen via vergunningen en een bezwaarschrift kan de lokale overheid iets doen, zo benadrukte Van Amerongen: „Wij bepalen niet waar de molens wel of niet komen. Dat bepaalt het Rijk via het rijksinpassingsplan.”

Windplan GroenOp de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo