DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 11 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Wethouder gaat Windplan Groen ‘bevragen’ over windmolens vlakbij de dorpen

Wethouder gaat Windplan Groen ‘bevragen’ over windmolens vlakbij de dorpen
De bijeenkomst van vorige week in Biddinghuizen over Windplan Groen.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Hoe is het te verkopen dat Windplan Groen rendabel blijft ondanks het schrappen van 20 windturbines, terwijl de molens vlakbij Ketelhaven en Biddinghuizen vanwege hetzelfde verdienmodel wèl moeten worden gehandhaafd? „Dat is een punt dat ik morgen wil bespreken in de stuurgroep”, reageert wethouder Ton van Amerongen (VVD).

Vanwege de regels voor Lelystad Airport heeft Windplan Groen twintig van de geplande windmolens geschrapt. Toch blijft het project volgens de windkoepel rendabel. Tegelijkertijd zijn er inwoners van Ketelhaven en Biddinghuizen, die niet blij zijn met de windmolens op minder dan een kilometer van hun dorp. Zij krijgen te horen dat deze windturbines vanwege de ‘businesscase’ beslist moeten blijven staan.

Aan de tand voelen?

Wethouder Van Amerongen heeft morgen een vergadering met de stuurgroep van Windkoepel Groen en hij kondigt aan dat hij die vraag op tafel gaat leggen. U gaat ze daarover aan de tand voelen? „Ik ga ze erover bevragen”, corrigeert de wethouder.

Hij voegt eraan toe dat de 20 geschrapte windmolens volgens hem al waren meegenomen in de plannen, zoals ze vorige week zijn gepresenteerd aan de inwoners van Biddinghuizen. Bovendien wordt het verlies van 20 molens gecompenseerd doordat de rijkssubsidie gehandhaafd blijft en doordat oude windmolens langer mogen blijven staan.

De geschrapte windmolens:

  • Alle 9 turbines van de Meeuwentocht.
  • 4 van de 8 turbines aan de Pijlstaartweg.
  • 4 van de 9 turbines aan de Harderringweg
  • 3 van de 12 turbines aan de Kokkeltocht

Windplan Groen