DeDrontenaar.nl

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Veteraan Paul: „Je weet niet waar je terecht komt en er is altijd dreiging aanwezig”

Veteraan Paul: „Je weet niet waar je terecht komt en er is altijd dreiging aanwezig”
Paul van Tintelen
Foto: eigen foto
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - De Nederlandse Veteranendag vindt dit jaar in aangepaste vorm plaats op zaterdag 27 juni. Nederland telt zo’n 100.000 veteranen, waarvan 3.152 woonachtig in Flevoland. Paul van Tintelen uit Biddinghuizen is één van hen. Hij ging naar Irak, Joegoslavië en Afghanistan en hield zich bezig met de MH17-ramp.

Paul keek er naar uit om ook dit jaar zijn kameraden weer te ontmoeten op het Malieveld tijdens de Nederlandse Veteranendag. Volgens hem een van de mooiste dagen om als veteraan naar toe te gaan en verhalen uit zijn tijd bij defensie op te halen.

Paul ging op 21-jarige leeftijd aan de slag als voertuigtechnicus bij defensie en heeft drie uitzendingen gedraaid, naar Irak, Joegoslavië en Afghanistan: „Op missie gaan was toch elke keer weer spannend. Je weet niet waar je terecht komt en er is altijd dreiging aanwezig."

Afghanistan

Het is zijn tijd in Afghanistan die hem het meest is bijgebleven. Pas vier weken van tevoren hoorde hij dat erheen zou gaan in de functie van plaatsvervangend commandant van het herstelpeloton: „Ik weet ons vertrek nog goed. Familieleden van onze jongens en meiden kwamen naar de commandant en mij toe met de vraag of je hun kind weer veilig terugbrengt. Dat zijn moeilijke momenten, want je kan niets beloven.”

„Wij moesten ervoor zorgen dat iedereen aan het eind weer veilig terugkomt thuis, maar sturen ze ook onveilige gebieden in. Je draagt een zware verantwoordelijkheid.”

MH17

Hierna is Paul onder andere bij het Materieellogistiek Commando terecht gekomen. Hier kreeg hij met totaal andere zaken te maken. Een daarvan was de MH17-ramp. Samen met zijn team was hij vanaf drie uur na het neerstorten van het vliegtuig volledig betrokken bij het daaropvolgende proces. „Ik kan niet veel vertellen maar iets waar ik wel trots op ben is dat ik binnen een korte een achttal militaire Scania’s heb omgetoverd in blauwe civiele Scania’s”

Het helpen bij dit proces was een zware, maar ook waardige taak, vertelt Paul. „De reactiesnelheid die wij hebben als militairen heeft zeker geholpen bij het proces, hierdoor is het gelukt de omgekomen Nederlanders op een waardige manier terug te brengen.”

In 2018 is Paul met functioneel leeftijdsontslag gegaan. Hij kijkt terug op een 'verschrikkelijk mooie tijd', die hij voor geen goud had willen missen.

Veteranendag

Dit jaar wordt Nationale Veteranendag in aangepaste vorm georganiseerd, met alleen een programma in de Ridderzaal voor een kleine groep gasten. Dit programma wordt tijdens Veteranendag live uitgezonden door de NOS op NPO1 vanaf 12.45. ‘s Avonds om 19.15 uur is de samenvatting op NPO2. Het programma is daarnaast ook te volgen via veteranendag.nl.

Jolia Bobeldijk