DeDrontenaar.nl

Zondag, 20 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Taxichauffeurs uit het hele land zorgen voor wild-westtaferelen rond Defqon.1

Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - „Vrijdag was het wild west in Dronten, vandaag in Biddinghuizen”, zegt een taxichauffeur over het taxivervoer van en naar het evenement Defqon.1. De politie heeft vrijdagavond vier taxichauffeurs beboet.

Het vervoer naar en van Defqon.1 is al jarenlang een belangrijke bron van inkomsten voor taxichauffeurs uit het hele land. Zo stonden er op het anders zo rustige NS-station in Dronten dit weekeinde voortdurend handenvol taxi’s te wachten om treinreizigers naar het festivalterrein te brengen.

Rijgedrag taxichauffeurs

De taxi’s berekenen hoge tarieven, maar vooral het rijgedrag van een aantal chauffeurs rond Defqon.1 is al jaren onderwerp van gesprek. De politie kreeg in de loop van de vrijdag diverse klachten binnen.

„We zijn daarop gelijk gaan handhaven”, aldus een woordvoerster van de politie, „Die avond hebben motoragenten bij vier taxichauffeurs geconstateerd dat zij zich niet aan de verkeersregels hielden, waarna ze een bekeuring hebben ontvangen.”

Spookrijders

De klachten via de (sociale) media over taxichauffeurs betroffen vooral taxi’s die de files op de linker rijstrook voorbij reden. „Ze drukken tegenliggers de berm in of rijden zelf via de linkerberm. Echt doodeng!”, zo luidde een reactie vrijdag.

Vandaag was het al niet veel anders. „Ik heb zojuist zelf de politie gebeld”, aldus een taxichauffeur, „Er zitten er een paar tussen die gewoon met 150 per uur over de Elburgerweg rijden. Die halen in over doorgetrokken strepen, noem maar op. Wat daar gebeurt… dat is echt niet normaal.”

Fysieke bedreigingen

Ook over de manier waarop de taxichauffeurs elkaar onderling bejegenen, zijn klachten. Zo zouden er regelmatig fysieke bedreigingen zijn. „Iedereen wil geld verdienen, maar dit is echt asociaal”, aldus een taxichauffeur.