DeDrontenaar.nl

Donderdag, 2 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Studenten krijgen sleutelrol in toekomst De Alk: „Allerlei ideeën onderzoeken”

Studenten krijgen sleutelrol in toekomst De Alk: „Allerlei ideeën onderzoeken”
De banenzwemmers vormen een vaste groep gebruikers van De Alk.
Foto: archieffoto
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN – Zwembad De Alk in Biddinghuizen is de laatste jaren een waar hoofdpijndossier, waarbij vooral de toekomstbestendigheid van het bad vragen blijft oproepen. Dorpsbelangen Biddinghuizen springt daar op in en doet een oproep voor studenten die afstuderen.

Het is iedere zomer hetzelfde liedje. Exploitant Optisport die op Facebook een berichtje plaatst over het niet openen van het zwembad in Biddinghuizen en daar volgen dan weer enkele boze reacties op.

Begrijpelijk is het, van beide kanten. Optisport wil niet open voor een handjevol bezoekers en dat handjevol bezoekers wil juist zo veel mogelijk zwemmen. Harstikke logisch.

Dorpsbelangen

Ook bij Dorpsbelangen Biddinghuizen kennen ze de problemen en daar hopen ze op in te springen. Het is ook nog eens het juiste moment, aangezien het contract met Optisport dit jaar afloopt.

Eind januari ging er een oproep de deur uit, waarin werd gevraagd om HBO-studenten commerciële economie of bouwkunde. Zij moeten van het zwembad hun afstudeeropdracht maken en er zo voor zorgen dat het zwembad in Biddinghuizen openblijft.

„Wij zijn allemaal vrijwilligers en hebben het ook nog druk met werk. Als je een goed plan wil aanbieden, dan gaat daar een hoop tijd in zitten. Vandaar dat we een oproep voor studenten hebben geplaatst”, vertelt Willem Feiken, voorzitter van Dorpsbelangen Biddinghuizen.

Amper respons

Respons kwam er tot dusver amper, er heeft zich één gegadigde aangemeld. „Verschrikkelijk he, terwijl het toch vaak gelezen is. Ik dacht, doe eens gek en plaats het ook op LinkedIn. Dat ging als een malle en later werd het ook op Facebook geplaatst. Wat we er nog meer aan kunnen doen, dat weet ik niet”, zegt Feiken, die samen met de werkgroep van het zwembad in gesprek gaat met de kandidaat.

De gemeente Dronten faciliteert de afstudeerder, omdat het onder de vlag van Dorpsbelangen niet mogelijk is. „Dan moet je een bepaald aantal FTE’s hebben en die hebben wij niet”, zegt Feiken.

Het doel van het project moge duidelijk zijn. Er moet gedegen onderzoek worden gedaan naar verschillende mogelijkheden, om zo het zwembad levensvatbaar te houden. Daar kan de afstudeerder in meedenken, maar dat doet Dorpsbelangen zelf ook.

Deels overdekken

„Wij hebben bijvoorbeeld het idee opgevat om een klein deel te overdekken voor zorgdoeleinden. Denk bijvoorbeeld aan bewoners met reumaklachten, de fysiotherapeut en de sportschool. Zo gaan we allerlei ideeën onderzoeken, puur en alleen om te kijken of het haalbaar is.”

Want dat er iets moet gebeuren, staat vast. Of het blijkt dat het geen zin heeft om iets te doen, maar dan is dat tenminste duidelijk. „Dan hebben we er in ieder geval alles aan gedaan en kunnen we aan de bewoners laten zien dat het niet haalbaar is. Of wel natuurlijk, daar hopen we op.”

„Eén van de doelen is om nieuwe doelgroepen naar het zwembad te krijgen. Nu zijn het basisschoolleerlingen, dan een hele tijd niets en dan de ouderen. Dat zien we graag anders.”

Gemis voor het dorp

Stel dat het zwembad een keer noodgedwongen moet sluiten, dan zou dat een groot gemis voor het dorp zijn. „Om te zeggen dat het dorp niet zonder zwembad kan, gaat wat ver. Maar zeker voor het zwemonderwijs is het belangrijk. We merken dat er bewoners zijn die niet zomaar even naar Dronten, Elburg of Lelystad kunnen, om daar zwemles te volgen. En we willen zoveel mogelijk voorzieningen in het dorp behouden”, weet Feiken.

De studenten krijgen dus een sleutelrol voor wat betreft het onderzoeken van de mogelijkheden in De Alk. Er zal vast en zeker nog een tijd worden gezwommen, maar veranderingen zijn broodnodig. De tijd zal leren in welke mate die doorgevoerd kunnen worden.

Wouter Foppen