DeDrontenaar.nl

Woensdag, 5 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Ruurd Heijsman geniet van zijn sleepboot: „Een plezierjacht? Dat noem ik rammelbakken”

Ruurd Heijsman geniet van zijn sleepboot: „Een plezierjacht? Dat noem ik rammelbakken”
Ruurd Heijsman op zijn sleepboot.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - Iedere deelnemer aan de sleepbootdag in Biddinghuizen heeft z’n eigen verhaal. De eigenaren kunnen stuk voor stuk uren vertellen over hun boot en hun hobby. DeDrontenaar.nl schoof aan bij Ruurd Heijsman uit Utrecht. Hij vertelt dat ze zijn ‘Akruesda’ in de oorlog gecontroleerd hebben laten zinken, om te voorkomen dat de Duitsers ‘m meenamen.

Kunt u iets vertellen over de historie van de naam Akruesda?
Ruurd Heijsman: „Haha, die naam heb ik ‘m zelf gegeven. Het is de afkorting van Akke, Ruurd, Esther, Daniël: mijn vrouw, ikzelf en mijn kinderen:. Hij heeft door de jaren heen wel zes verschillende namen gehad.”

Wat is het voor een boot?
„Dit een sleepbootje, een Amsterdammer geweest. Hij is bijna 100 jaar geleden in Alkmaar gebouwd en heeft overal gezeten, ook in Duitsland. Hij heeft veel gesleept met vrachtschepen en zeeschepen, in het Ruhrgebied, maar ook bij baggerwerken. De opbouw is er later pas opgezet.”

Is-ie sterk?
„Ach, dat weet ik niet. 120 Pk, dat was in die tijd een boel kracht.”

Wat is het verhaal uit de oorlog?
„Toen hebben ze ‘m op de Nieuwe Meer bij Amsterdam laten zinken voor de Duitsers. Hij is onder water gegaan, anders namen de Duitsers hem in beslag. Na de oorlog is hij weer gelicht. Ik heb horen vertellen dat er toen een Kromhout in stond. Die motor heeft het niet overleefd. Ze hebben ‘m naar Alphen aan den Rijn gesleept en daar hebben ze deze Industrie-motor er ingezet.”

Hoe lang hebt u hem al?
„Een jaar of twintig. Ik heb altijd op de binnenvaart gezeten als schipper, we voeren zand en grind. Mijn ouders zaten op een sleepboot, dus het zit een beetje in het bloed. Ik wilde niet achter de geraniums zitten en zei tegen mijn vrouw: als er eens ergens een bootje te koop staat, dan kopen we die en dan gaan we er een recreatiebootje van maken.”

Waarom niet gewoon een plezierjacht?
„Tsja… een plezierjachtje is natuurlijk heel wat anders. Dat noem ik rammelbakken. Ik heb er jaren terug een keer eentje gehuurd. Dan stonden de schoteltjes op tafel en de kopjes en de koffie lag op de grond.”

Wat is het leuke aan deze hobby?
„Het varen, het onderhoud en de evenementen natuurlijk. Het is de tweede keer dat ik hier in Biddinghuizen kom. Vorig jaar was het de eerste keer. Toen was het even wennen en was het weer niet zo goed als vandaag. Nu ben ik er wel tevreden over: het is gezellig. En we krijgen meer dan genoeg te eten en te drinken, ze zorgen goed voor ons.”