DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 14 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Raad neigt naar grondige opknapbeurt De Alk in Biddinghuizen: „Het is bar en boos”

Raad neigt naar grondige opknapbeurt De Alk in Biddinghuizen: „Het is bar en boos”
Barry Hoogezand (VVD)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - Dorpsbelangen Biddinghuizen heeft er goed aan gedaan om de gemeenteraad uit te nodigen voor een bezoek aan openluchtzwembad De Alk, voorafgaand aan de bespreking van de opknapplannen. „Ik ben me rotgeschrokken”, zei Rob van der Schans (D66), „Als je de kleedhokjes ziet, dat is bar en boos, houtje touwtje.” Na dat bezoek neigt de raad naar een zeer ingrijpende renovatie.

B en W hadden de raad twee opties voorgelegd voor De Alk. Met die van 1,2 miljoen kan het zwembad 10 jaar vooruit, met de optie van 2 miljoen minimaal 25 jaar.

CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks en Leefbaar zien de meest dure optie wel zitten. Alleen Peter Duvekot (SP) neigt naar het goedkopere scenario: „Maar pin me er niet op vast.”

Pas op de plaats

De grootste partij, de VVD pleit voor een pas op de plaats. Barry Hoogezand wil eerst weten wat de impact van de corona is op de toekomst van zwembaden in het algemeen èn op het huishoudboekje van de gemeente. Hij zag zich gesteund door Suzanne Stoop: „Ik heb geen idee hoe wij er financieel voorstaan, ik maak me ernstige zorgen.”

Hoogezand wil daarnaast ook wachten op duidelijkheid over de uitbreidingsplannen van de gemeente Dronten: „Ik heb gezien dat er heel veel moet gebeuren in dit zwembad en daar sluit ik zeker mijn ogen niet voor. Maar er zijn op dit moment zó veel onzekerheden.”

Doe het goed

Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) herinnerde eraan dat er op dit moment sowieso nog geen beslissingen worden genomen. Hij liet er geen twijfel over bestaan dat de dure variant zijn voorkeur heeft: „Als je het doet, doe je het goed.”

Met die laatste uitspraak was Justin den Harder (ChristenUnie) het eens: „Als je kiest voor de goedkopere optie, kost dat op den duur alleen maar geld.” Paul Vermast (GroenLinks): „Als je 1 miljoen moet uitgeven voor 10 jaar of 2 miljoen voor 25, 30 of misschien wel langer, dan is de keuze niet zo ingewikkeld.”

Allebei uitwerken

Tal van partijen gaven aan, dat ze het lastig vinden om een keuze te maken nu er nog niets bekend is over bijvoorbeeld exploitatie en bezoekersaantallen. „Is het bezwaarlijk om beide scenario’s uit te werken? Dan kunnen we een evenwichtige keuze maken”, vroeg GroenLinks.

In tegenstelling tot zijn partijgenoten sprak wethouder Ton van Amerongen (VVD) een voorkeur uit voor de duurste variant. Maar hij wil ook de goedkopere keuze wel doorrekenen: „Daar ben ik best toe bereid.”