DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 22 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Projectontwikkelaar sponsort gemeente bij rechtsgang Zuiderzee op Zuid

Projectontwikkelaar sponsort gemeente bij rechtsgang Zuiderzee op Zuid
Paul Vermast (GroenLinks)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De projectontwikkelaar draait op voor de juridische kosten van de gemeente Dronten, mocht de permanente bewoning van appartementencomplex Zuiderzee op Zuid voor de rechter komen. Die rechtsgang dreigt, omdat de provincie Flevoland en de gemeente Zeewolde het niet mee eens zijn met die permanente bewoning.

De projectontwikkelaar raakt een groot deel van zijn dure appartementen van Zuiderzee op Zuid aan de straatstenen niet kwijt. De appartementen aan het Veluwemeer zijn bedoeld voor recreatieve bewoning. De eigenaar heeft de gemeente gevraagd het bestemmingsplan te wijzigen, waardoor permanente bewoning mogelijk wordt. Ondanks verzet van andere overheden, die vooral bang zijn voor precedentwerking, heeft de gemeenteraad daar gisteren mee ingestemd.

Sandra Nobel (PvdA) wilde eerst van wethouder Nico Verlaan weten wat de juridische kosten zijn als de provincie of Zeewolde naar de rechter gaat. De wethouder antwoordde dat projectontwikkelaar Tijhuis heeft toegezegd die kosten op zich te nemen.

‘Chantage’

Het was GroenLinks dat het meest tegenstribbelde. Volgens Paul Vermast heeft de projectontwikkelaar een bewust ondernemersrisico genomen: ,,En daarvoor voelen wij ons niet verantwoordelijk.’’ Hij vindt dat de eigenaar een absurd hoge koopprijs vraagt en noemt het ‘chantage’ dat de projectontwikkelaar verpaupering aankondigt als er niet meer bewoners komen: ,,Als je de woningen echt graag kwijt wilt, zorg je dat het er spic en span uitziet. Als hij dat er niet voor over heeft, moeten wij dan zijn probleem oplossen?’’

GroenLinks vond twee van de drie ChristenUnie-raadsleden aan haar zijde. Jan den Boer (SP) kon wel meevoelen met GroenLinks: ,,Maar tegelijkertijd moet ik er niet aan denken dat er 30 miljoen staat te verpauperen. Als de eerste ruiten ingegooid zijn en er trekken allerlei personen in, dan heb je de poppen aan het dansen. We moeten redden wat er te redden valt en dan moet de principes maar even in de ijskast.’’

Niet in belang van gemeente

De rest van de gemeenteraad was zondermeer voor de wijziging van het bestemmingsplan. ,,Het complex staat te verpauperen en dat is niet in het belang van de gemeente Dronten’’, vond Andre Schuuring (CDA). Marian Plasschaert (Leefbaar Dronten): ,,De gemeente is druk met ontwikkeling van hele gebied. Daar moeten wij aan meewerken.’’ Foeke Bongers (D66): ,,Wij hebben geen behoefte aan leegstand en verpaupering.’’

Bongers vroeg wel om de toezegging dat de projectontwikkelaar niet de prijzen gaat verhogen. Wethouder Nico Verlaan wilde dat best vragen, maar zei erbij dat hij het niet kan afdwingen. Bongers herinnerde eraan dat de projectontwikkelaar bij een bezoek van de raad heeft toegezegd dat de prijzen hetzelfde blijven.

Harderwijk is jaloers

,,De ondernemer heeft behoorlijk gebloed voor keuzes die hij gemaakt heeft’’, zei de wethouder in reactie op GroenLinks. Hij noemde de economische crisis als reden.

Verlaan ging ook in op de mogelijke bezwaren uit Lelystad: ,,De provincie heeft het over precedentwerking, maar ik heb nog geen zwaarwegende argumenten gehoord.’’ Volgens hem gaat het om een uniek complex. Dusdanig zelfs, dat Harderwijk volgens de wethouder uit jaloezie met haar waterfront-project is begonnen.

Dossier Zuiderzee op Zuid