DeDrontenaar.nl

Zondag, 27 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Permanent wonen Boschberg en Bremerberg nog lang geen gesloten boek

Permanent wonen Boschberg en Bremerberg nog lang geen gesloten boek
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - De bungalowparken Boschberg en Bremerberg in Biddinghuizen leggen zich niet zonder slag of stoot neer bij het terugdringen van permanente bewoning, zoals de gemeente Dronten beoogt. Dat zegt penningmeester Wim Janssen in een reactie op de ontwikkelingen rond het appartementencomplex Zuiderzee op Zuid.

De gemeente Dronten wil permanent wonen in Zuiderzee op Zuid legaliseren. De provincie is het daar niet mee eens en het conflict hierover wordt binnenkort uitgevochten bij de Raad van State. Bungalowpark Ellerveld wil nu op basis van het ‘gelijkheidsbeginsel’ eveneens aanspraak maken op permanent wonen.

Ook van De Boschberg en De Bremerberg is de gemeente nog lang niet af. ,,We zijn in gesprek met de gemeente”, zegt de penningmeester van coöperatieve vereniging De Bremerberg. De inzet van beide bungalowparken is een zogenaamde ‘dubbelbestemming’. Dit is een tussenoplossing, waarvoor sommige gemeenten kiezen die een totale legalisatie van permanent wonen niet zien zitten.

Permanente bewoning afbouwen

De Bremerberg telt 220 bungalows De Boschberg heeft er 178. Oorspronkelijk mocht 15% van die bungalows permanent worden bewoond. In 2011 heeft de gemeenteraad een nieuw bestemmingsplan vastgesteld, waarin die permanente bewoning werd afgebouwd. De bewoners waren het daar niet mee eens en werden door de Raad van State deels in het gelijk gesteld.

Tot verwondering van de beide besturen, is er daarna jarenlang niets gebeurd met het bestemmingsplan. ,,De gemeente is op veel punten heel erg laks”, vindt Wim Janssen. Pas in mei van dit jaar meldde de gemeente Dronten dat het vernieuwde bestemmingsplan er aan komt.

In het nieuwe bestemmingsplan wil de gemeente precies vastleggen welke bungalows permanent bewoond worden. Deze woningen vallen onder een overgangsregeling. Vanaf het moment dat ze verkocht worden, is alleen recreatief wonen toegestaan.

Onwerkpare situatie

Volgens Janssen is dat een onwerkbare situatie: ,,Straks hebben we 30 verschillende bestemmingsplannen. Bovendien: wie gaat nu nog zijn bungalow verkopen? Je zult zien dat steeds meer eigenaren gaan verhuren.”

De penningmeester constateert ook dat de gemeente nooit controleert: ,,We hebben gevraagd: als het nieuwe bestemmingsplan wordt goedgekeurd, gaan jullie dan handhaven? De jurist van de gemeente heeft geantwoord: we kùnnen eventueel handhaven. Dan weet je wel dat er niets gaat gebeuren.”

Golfpark en Ketelhaven

Bremerberg en Boschberg trekken gezamenlijk op. Enkele jaren geleden waren ook andere bungalowparken betrokken bij de gesprekken met de gemeente. Van de aanvankelijke eensgezindheid onder de parken is volgens de penningmeester weinig meer over.

Ketelhaven heeft naar zijn zeggen geen behoefte aan overleg omdat permanent wonen daar al lang is toegestaan: ,,Dat is allemaal nogal dubieus.” Zuiderzee op Zuid vaart haar eigen koers en ook Golfpark Residentie Dronten heeft afgehaakt: ,,Daar wonen wethouders. Die hebben onderhands allerlei mooie afspraken met de gemeente gemaakt.”

Dossier Zuiderzee op Zuid