DeDrontenaar.nl

Woensdag, 15 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Nieuwe voorzitter kijkt uit naar Feestweek: „Het gaat niet om aantallen, maar om gevoel”

Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - De komende Op Dreef Feestweek wordt het eerste dorpsfestival, dat Jan Schuurhuis viert in zijn functie als voorzitter van stichting De IJsvogel. De voorzitter kijkt er naar uit: „Als nieuwe voorzitter word je enthousiast van alle energie van de vrijwilligers.”

Biddinghuizen viert feest van woensdag 28 augustus tot en met zondag 1 september. De voorzitter van de organiserende stichting is heel blij met alle vrijwilligers: „Het team stáát, het ziet er goed en veilig uit, de voorbereidingen lopen voorspoedig. Het brengt hopelijk niet alleen enthousiasme teweeg bij mij, maar ook bij de rest van het dorp.”

Vrolijk en spontaan

Schuurhuis hoopt vanzelfsprekend op lekker weer: „Zodat we met z’n allen lekker buiten kunnen zijn.” Het belangrijkste vindt hij echter dat de mensen na afloop vrolijk en spontaan naar huis gaan: „Het gaat het niet om aantallen, maar om gevoel.”

„Ik ben tevreden als we straks zonder onvertogen woord op een positieve manier kunnen terugkijken op een geslaagd feestje, waarbij we alle doelgroepen in het dorp hebben weten te bereiken”, aldus de voorzitter.

Woensdag

Van woensdag tot en met zondag is er een kermis op het Maaiveld. Deze is dit jaar groter dan bij de afgelopen edities. Er zijn attracties als grijpkranen, botsauto’s, trampoline, zweefmolen, eendjes vissen en draaimolen. Ook aan de innerlijke mens is gedacht met suikerspinnen en Spaanse churros.

Vanaf twee uur zijn alle kinderen welkom in de feesttent op het Maaiveld. „Het dak gaat eraf”, schrijft De IJsvogel over deze kindermiddag. Op het programma staan onder andere de Telekids Discoshow, twee zangeressen en een clown.

’s Avonds vanaf zeven uur is er een nieuw programmaonderdeel: Biddinghuizen Goes Live. Dit is een avond voor muzikale inwoners van het dorp. „Er is positief op gereageerd”, weet Jan Schuurhuis, „Er wordt op dit moment al volop gerepeteerd.”

Donderdag

Onder professionele leiding kunnen inwoners van Biddinghuizen kennismaken met yoga. Niet alleen de bekende vormen van yoga komen aan bod, maar ook stoelyoga wordt gedemonstreerd. Belangstellenden kunnen ook meedoen.

Vrijdag

Een nieuw onderdeel van het feestprogramma is een seniorenlunch in de feesttent.

Zaterdag

Aan de ‘boulevard’ van Biddinghuizen is van ’s morgens tien tot ’s middags vier uur de tweede editie van het sleepbotenfestival. Ook is er op de kade een braderie en treden er enkele shantykoren op. De brandweer is aanwezig en de veteranen komen met een stormbaan.

Na het succes van vorig jaar (zie video) hebben zich al een stuk of 25 sleepboten aangemeld. De bezoekers kunnen de sleepboten vanaf de kade bewonderen, maar sommigen bieden ook de gelegenheid om een stukje mee te varen. „Het wordt een echte feestdag aan de Havenkant”, verwacht Jan Schuurhuis.

Om vijf uur begint in de feesttent de Op Dreef Maaltijd. Iedereen die zich van tevoren heeft opgegeven, kan aanschuiven voor een door plaatselijke ondernemers aangeboden Chinese maaltijd. Het buffet wordt afgesloten met muziek.

Voor de feestavond is een deel van de entreekaarten in de voorverkoop gegaan. Deze waren in een vloek en een zucht uitverkocht: „En dus belooft het een succes te worden.” Het feest in de tent begint om acht uur en er zijn optredens van zes Nederlandse artikelen, waarbij de namen van Peter Beense en Stanley Hazes al zijn vrijgegeven.

Zondag

De feestweek wordt afgesloten met een interreligieuze bijeenkomst, om half drie in de feesttent. Biddinghuizen kent hiervoor een werkgroep met vertegenwoordigers van de katholieke kerk, de protestantse gemeente en de moskee. Het thema is dit jaar ‘zingeving’ en na afloop is er koffie, thee ‘en iets lekkers’.

Biddinghuizen Goes Live