DeDrontenaar.nl

Maandag, 10 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Modelbouwer Peter Poorter: „Bij mij komen de meeste oplossingen als ik naar bed ga"

Modelbouwer Peter Poorter: „Bij mij komen de meeste oplossingen als ik naar bed ga
Peter Poorter uit Dronten met één van zijn boten.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - Vaargroep Flevoland hield haar jaarlijkse open dag in en rond haar clubhuis op de ijsbaan in Biddinghuizen. Peter Poorter uit Dronten was één van de aanwezige modelbouwers. „Ik beleef aan het bouwen meer plezier dan aan het varen”, vertelt hij.

U bent sinds een jaar lid van de vaargroep. Hoe bent u bij deze vereniging verzeild geraakt?
Peter Poorter: „In het verleden wist ik wel van het bestaan van deze club, maar ik was altijd een ‘einzelgänger’. Als je met pensioen gaat, probeer je toch aansluiting te vinden en ben ik naar deze club gestapt. Het bevalt goed.”

Maar modelbouwen deed u dus al langer?
„Ja, dat doe ik al een jaar of twintig.”

Altijd boten?
„Ja, altijd boten. Ook wel eens een vliegtuig er tussendoor, maar als die dingen uit de lucht naar beneden komen zijn ze kapot. Als je boten goed opvult met schuim of iets dergelijks, blijven ze altijd drijven.”

Waar is de belangstelling uit voortgekomen? Heeft u iets met scheepvaart?
„In mijn gedachten wel, maar niet in de uitvoering. Wel ben ik altijd gek op onderzeeërs geweest, ik heb ook wel onderzeeërs gebouwd.”

Waar haalt u uw voldoening uit?
„Vooral uit het feit dat je iets ziet groeien als je aan het bouwen bent. En helemaal als het dan ook wèrkt. Ik denk wel eens bij mezelf: ik beleef aan het bouwen meer plezier dan aan het varen. Want als je het goed doet, vaart het altijd wel. Maar bij het bouwen weet je nooit waar je uitkomt. Tijdens het bouwen doe je steeds nieuwe en andere ideeën op.”

Bouwt u alles helemaal zelf of gebruikt u ook bouwpakketten?
„Allebei. In principe bouw ik alles zelf, maar er zijn bepaalde dingen waar je geen tekening van kunt krijgen en waarvan wel een model beschikbaar is. Dan koop ik die en dan pas ik het vervolgens wel aan bij mijn eigen idee: met verlichting, met geluid of met iets anders.”

Heeft u een specialiteit?
„Nee, maar wel een voorkeur. Ik zoek het niet zozeer in de snelle raceboten, ook niet in het normale scheepsverkeer. Ik probeer meestal iets dat er tussenin zit: patrouilleboten bijvoorbeeld. Die varen meestal op halve snelheid. Snelle raceboten gaan in drie seconden van a naar b en dan kun je de vaareigenschappen en dergelijke moeilijker beoordelen.”

Hoeveel tijd spendeert u aan deze hobby?
„Ik ben er elke dag mee bezig. Toen ik nog werkte was dat ’s avonds hooguit een uurtje, nu ik meer vrije tijd heb gemiddeld twee à drie uurtjes per dag.”

Wat betekent deze vereniging voor u?
„Saamhorigheid! Op feestjes en verjaardagen krijg je nog wel eens een reactie van: daar heb je weer zo’n ouwe lul die met bootjes bezig is. Hier word je niet uitgelachen, hier wordt meegedacht en doe je het samen. Dat is niet alleen het samen bouwen, maar ook in het samen opbouwen van dingen die met deze club te maken hebben, zoals bijvoorbeeld deze open dag. Daar beleef je plezier aan en op zo’n manier leer je de mensen beter kennen. Heel plezierig!”

Heeft u er ook concreet iets aan, krijgt u tips van clubgenoten?
„Natuurlijk, er worden jou dingen gevraagd en je geeft zelf ook tips. Aan de andere kant: ik heb al meer dan 20 jaar ervaring, dus voor alles vind je wel een oplossing. Bij mij komen de meeste oplossingen als ik naar bed ga. Negen van de tien keer weet je de volgende morgen: zo ga ik het doen.”

Hoe bevalt deze vaardag?
„Vorig jaar was ik nog geen lid, kwam ik alleen even kijken. Nu heb ik mee helpen opbouwen en ervaar je de saamhorigheid. Alles werkt mee, inclusief het weer. Ja: dit is wat je zoekt bij een vereniging.”